Цвијановићева: Можемо без пара ММФ

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић поручила је да Српска без дилеме може преживјети ову буџетску годину без новца Међународног монетарног фонда. Цвијановићева је истакла да је Влада Српске показала да су не само плате и пензије редовне, већ и повећане. „Ми смо током прошле године повећали плате и пензије, интервенишући према одређеним групацијама које […]

понедељак, март 31, 2014 / 14:12

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић поручила је да Српска без дилеме може преживјети ову буџетску годину без новца Међународног монетарног фонда.

Цвијановићева је истакла да је Влада Српске показала да су не само плате и пензије редовне, већ и повећане.

„Ми смо током прошле године повећали плате и пензије, интервенишући према одређеним групацијама које су заиста угрожене и за које је немогуће очекивати да прође криза и да живе мало боље“, рекла је Цвијановићева за „Вечерњи лист“, издање за БиХ, додавши да се Влада Српске обезбиједила за случај да аранжман са ММФ-ом буде прекинут.

Премијер Српске је навела да услови ММФ-а нису прихватљиви зато што су постављени на врло крут начин.

„Мека’ ранија питања о којима смо разговарали наједном су постала питања живота или смрти. Ми смо се због тога одлучили, ако то остане тако, напросто раскинути тај аранжман јер је неозбиљно да преузмемо обавезе за које знамо да их не можемо провести“, појаснила је Цвијановићева.

Она је истакла да закон о раду није „на радару“ Владе Републике Српске и да се не жели њиме бавити док се макар не успије постићи сагласност социјалних партнера.

Говорећи о причи о референдуму о отцјепљену Републике, премијер Српске је истакла да то није табу тема, нити се повремено вјештачки намеће.

„Морам вас подсјетити да је та тема присутна и у политичком и у личном животу грађана Српске. Ми имамо право на самоопредјељење ако се прихватају међународне норме“, нагласила је Цвијановићева.

На питање да ли вјерује у опстанак БиХ, Цвијановићева је рекла да БиХ има изгледа ако ствари коначно почну да се другачије постављају.

Према њеним ријечима, из европских и неких других институција стално се чује порука како БиХ треба бити функционалнија.

„Они мисле да ће се то остварити тако што ће нешто унитаризовати, а то није тако, јер постоји цијели низ примјера земаља у ЕУ које су снажно децентрализоване и јако добро функционишу“, напоменула је премијер Српске.

Цвијановићева је оцијенила да би се у БиХ лакше долазило до компромиса да нема међународне заједнице.

„Када сам рекла да БиХ може опстати ако се прихвате реалности, онда сам управо мислила на механизам координације. То је кључ који отвара врата свих рјешења у БиХ“, навела је Цвијановићева и поручила да механизам координације није само формула кретања ка ЕУ, него механизам за опстанак БиХ.0 КОМЕНТАРА

  1. Ovu godinu može preživjeti, ali ćemo narednih pedeset da gladujemo i robujemo zahvaljujući ukradenim i pronevjerenim milijardama, koje će ovaj napaćeni narod morati da vrati!!!

  2. Можете ви без ММФ-а,али у том случају не можете без емисије трезорских записа.Није дуг већ је вересија!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *