Цвијановић, Тегелтија и отпуштање и преусмјеравање радника

Да би добили кредит од ММФ, оба ентитета у БиХ су се обавезали на стезање каиша, односно за смањење радника у јавној управи. Неки не желе да признају, неки говоре другачије.

петак, септембар 23, 2016 / 13:38

Да би добили кредит од ММФ, оба ентитета у БиХ су се обавезали на стезање каиша, односно за смањење радника у јавној управи. Неки не желе да признају, неки говоре другачије.

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је раније да неће бити мањења плата и отпуштања радника и да то нигдје није наведено у Писму намјере. Такве одлуке није било, нити ће је бити, рекла је премијерка.

"У Писму намјере пише да ће се ограничити фонд плата за јавни сектор и тако ће бити. Када ограничите фонд плата значи да нећете вршити нова упошљавања и да нећете повећавати плате. У писму намјере не пише да ће бити отпуштања радника и смањења коефицијената. Тиме се нисмо ни бавили, нити је Влада доносила такве одлуке. Нисмо смањивали коефицијенте и нећемо их смањивати".

(17.9.2016, Рибник)

Министар финансија Републике Српске Зоран Тегелтија истакао је да је Влада Српске опредијељена за дубоке фискалне реформе које би растеретиле реални сектор, учиниле га атрактивним за директне и стране инвестиције, те додао да ће процес смањења броја запослених у јавном сектору бити постепен, што ће пратити и преусмјеравање радне снаге у реални сектор.

(23.9.2016.)0 КОМЕНТАРА

  1. Prije 10 godina imali smo 16000 radnika zaposlenih u prosvjeti. Danas ih imamo 22000. Broj đaka se smanjio. Plate zaposlenih u prosvjeti za ovih 10 godina drastično su povećane. Stanje u zdravstvu, republičkim i lokalnim upravama je još gore.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *