Цвијановић: Српска има визију европског пута

Министар за економске односе и регионалну сарадњу Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да Република Српска има проактиван приступ и визију о концепту и формату у оквиру којег се може обезбиједити кретање ка ЕУ без крађе надлежности и уз адекватну подршку путем фондова Уније. Цвијановићава је рекла да је досадашњи пут БиХ ка европским интеграцијама […]

четвртак, 12 јануара, 2012 / 10:00

Министар за економске односе и регионалну сарадњу Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да Република Српска има проактиван приступ и визију о концепту и формату у оквиру којег се може обезбиједити кретање ка ЕУ без крађе надлежности и уз адекватну подршку путем фондова Уније.

Цвијановићава је рекла да је досадашњи пут БиХ ка европским интеграцијама неприродан, препун манипулаторских настојања да се путем процеса европских интеграција изврши централизација БиХ, али да РС има проактиван приступ.

"Имамо свој акциони план и већ годинама по њему поступамо свјесни да ће ствари кад-тад морати да се уведу у нормалне оквире. Сад кад је дошло вријеме да се изађе са конкретним приједлозима, то се најбоље види. Немамо проблем да изнесемо своје мишљење, јер тачно знамо шта су кораци које треба предузети. То је разлог због чега смо постали релевантни саговорници ЕУ", рекла је Цвијановић за "Глас Српске".

Она је истакла да се Република Српска све више пита кад је ријеч о европском путу БиХ, те додала да при Делегацији ЕУ све више расте спознаја да се даље кретање БиХ ка ЕУ може реализовати искључиво у оквиру децентрализованог модела БиХ.

"Све што се сада ради, а Делегација ЕУ је у то значајно укључена, и јесте усмјерено на тражење модела координације који ће бити основа за испуњавање европских обавеза БиХ у децентрализованом систему", каже Цвијановић.

Она је додала да је специјалном представнику ЕУ и амбасадорима земаља чланица Уније у Сарајеву представила план Републике Српске у погледу даљег кретања БиХ ка ЕУ, који подразумијева да сваки ниво власти треба да има сопствени акциони план за извршавање обавеза из Споразума о стабилизацији и придруживању с посебним акцентом на процес усклађивања домаћег законодавства.

"Тај план подразумијева и да сваки ниво власти има своју институцију координирајућег карактера, као што је то у Републици Српској Министарство за економске односе и регионалну сарадњу. План се, укратко, темељи на реалности, на уставној структури БиХ, при чему нас првенствено интересује позиција Српске, али смо спремни на партнерство са осталим нивоима власти", каже Цвијановић.

Цвијановић истиче да су манипулаторска настојања један од разлога зашто је у БиХ изостала еуфорија када је ријеч о европском процесу, те да је због претјерано дугог задржавање ОХР-а изостао нормалан слијед ствари који карактерише европски пут једне државе.

"Не кажем да /у БиХ/ не постоји евро-оптимизам, али нема еуфорије која би питање европских интеграција држала на самом врху било које политичке или владине платформе у БиХ. Изостала је и реално конципирана подршка из европских фондова која би била стимулативног карактера", рекла је Цвијановић и додала да много тога треба да се поправи да би цјелокупан европски процес имао и нормалну форму и садржину, али да за то не препознаје неку посебну спремност из Сарајева.0 КОМЕНТАРА

 1. Овој тужној совуљаги, која је залутала на позицију коју обнаша (захваљујући родбинским везама), треба неко јавити гдје се налази БиХ-РС:

  заузима 104 мјесто на индексу економске слободе

  http://www.index.hr/vijesti/clanak/ekskluzivno–indeks-ekonomskih-sloboda-hrvatska-jos-losija-nego-prosle-godine/593156.aspx

  Честитам вам господо, то сте ви! У Уганди ови политичари би били вратари или портири по својим способностима, а у Хон Конгу мислим да би добили статус особа са умањеном интелигенцијом!

 2. „Имамо свој акциони план и већ годинама…“
  серете о томе, а народу никад горе, или визионарка рече никад боље…јбг ево опет ће да поскупи гориво, а није поскупило има три дана?? Кога брига, имамо акциони план, који неко правда да смо ПРОДАЈОМ РЕСУРСА СТВОРИЛИ СОЛИДНУ ЕКОНОМСКУ БАЗУ…која служи ваљда за тај акциони план о путовању за ЕУ?
  Људи ће прије та стигну на Марс, него ове будале да доведу РС-БИХ до ЕУ или било гдје на зелену грану!

 3. Ministrica po sestrinkoj vezi braće po materi, šefica kabineta joj po bratskoj vezi sestara po ocu. Čistačica kabineta ujakove druge žene sestra po srticu…
  Ja kažem njoj da je krkljuš tamo , a ona meni da nema pojma đe je ostavila ribaću četku.A, jesi li vidjela šta je kupila ona sa šestoga u šopingu?Jok, sestro, đe je ribaća četka?

 4. „MULTISEKTORSKIM PRISTUPUM DO NOVIH INVESTICIJA:::“ :D:D

  „изјавила је да Република Српска има проактиван приступ и визију о концепту и формату у оквиру којег се може обезбиједити кретање ка ЕУ без крађе надлежности и уз адекватну подршку путем фондова Уније.“

  „Цвијановићава је рекла да је досадашњи пут БиХ ка европским интеграцијама неприродан,“

  „Сад кад је дошло вријеме да се изађе са конкретним приједлозима, то се најбоље види. Немамо проблем да изнесемо своје мишљење, јер тачно знамо шта су кораци које треба предузети.“

  „Изостала је и реално конципирана подршка из европских фондова која би била стимулативног карактера“

  Она као да је од Ђокића учила демагогију! Па ни сама незна шта је рекла.
  Пази ово: „уз адекватну подршку путем фондова Уније.“ па ово: „Изостала је и реално конципирана подршка из европских фондова“
  B-)