Цвијановић: Не брините због раскида са америчким фондом

Премијер Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је вечерас да грађани Српске не треба да брину због раскида уговора о кредиту од 300 милиона долара са америчким фондом, наводећи да паралелно теку разговори о закључењу истог таквог аранжмана. "За нас је посебно изазовна чињеница на почетку ове године то што смо ставили пензије у трезорски систем. […]

среда, 6 јануара, 2016 / 20:49

Премијер Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је вечерас да грађани Српске не треба да брину због раскида уговора о кредиту од 300 милиона долара са америчким фондом, наводећи да паралелно теку разговори о закључењу истог таквог аранжмана.

"За нас је посебно изазовна чињеница на почетку ове године то што смо ставили пензије у трезорски систем. То је усмјерено на заштиту пензионерске популације. Већ сам рекла да ће то значити одређене поремећаје током јануара, док у фебруару очекујемо да све буде уходан систем", рекла је Цвијановићева новинарима у Бањој Луци.

Она је истакла да су пензионери буџетска категорија која је приоритет број један, а након њих сви остали.

"Средстава у буџету се обезбјеђују из различитих извора, властити приходи исто тако. Један дио отпада на задужење, као и код осталих буџета у региону, али водећи рачуна на шта су усмјерена задужења, а ми смо их користили углавном за велике пројекте који су на добробит друштва", рекла је Цвијановићева.

Она је истакла да остаје при приједлогу да буду повећане акцизе на нафту, јер за то постоји јасно оправдање. "Прво, споразум који имамо са Европском банком за обнову и развој, а након тога и све оно што смо дефинисали кроз Реформску агенду", рекла је Цвијановићева.

Она каже да није оптимиста у успјех када треба нешто заједно да се уради са нивоом БиХ.

"Примјер за то је да је већ на првој степеници, након што су два ентитетска премијера дефинисала заједнички приједлог /о повећању акциза/ и упутили га органима на нивоу БиХ, дошло до одређених неразумијевања", рекла је Цвијановићева.

Она је поновила да је у Реформској агенди јасно речено чему треба да служе акцизе, које су упућене у здравство, односно аквизе на дуван и алкохол, као и чему треба да служе акцизе које су оптерећење на нафту.

"Све је јасно и остаје да свако уради свој дио посла", рекла је Цвијановићева и поновила да није оптимиста када је о томе ријеч.0 КОМЕНТАРА

  1. Citam danasnji komentar prof.Vlajkija, svojevremeno zamjenika g.Dodika -:
    „Treca opcija je ona cemu se RS uzurbano krece uz svesrdnu pomoc nekih opozicionih partija: potpuna ovisnost o MMF, stvaranje unitarne bosnjacke drzave. Zemlje koja ce uci u NATO ali kao ni Turska a iz istih razloga , nikada u EU.

    Mada se meni svidja jedna druga njegova tvrdnja o g. Dodiku:
    “ Nije bio odlucan u borbi protiv korupcije i kriminala¨“…