Цвијановић: БиХ неће аплицирати за чланство у ЕУ у јануару

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић сматра да БиХ неће поднијети апликацију за чланство у ЕУ у јануару, како је било пројектовано. – Мислим да се то неће десити онако како су неки пројектовали да ће се поднијети апликација у јануару. Ја сам на страни оних који су заговарали да апликацију треба поднијети раније – […]

среда, 6 јануара, 2016 / 00:09

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић сматра да БиХ неће поднијети апликацију за чланство у ЕУ у јануару, како је било пројектовано.

– Мислим да се то неће десити онако како су неки пројектовали да ће се поднијети апликација у јануару. Ја сам на страни оних који су заговарали да апликацију треба поднијети раније – рекла је Цвијановићева.

Она је навела да се подношење апликације у свакој земљи процењује на посебан начин.

– Никад је не подносите ако знате са сигурношћу да је друга страна, а то је ЕУ, односно све њене државе чланице, неће узети у озбиљно разматрање – рекла је Цвијановићева за Радио Републике Српске.

Она је подсјетила да је БиХ ове године имала релативно добар извјештај о напретку који је направила Европска комисија о кретању БиХ у процесу европских интеграција.

Поднијећемо док је Холандија на челу

Предсједавајући Вијећа министара БиХ Денис Звиздић казао је вечерас у Сарајеву да ће апликација за чланство БиХ у ЕУ бити поднесена у наредних неколико мјесеци, али да се свакако неће чекати крај предсједавања Холандије Европском унијом.

"Да ли ће тај рок бити продужен за 15 дана није толико важно колико је важно да припремимо апликацију на такав начин да она буде одмах разматрана и усвојена", поручио је он.

Нагласио је да су трговинске повластице једно, а да је прилагодба Споразума за стабилизацију и придруживање друго, али да оба процеса могу имати негативне посљедице на стање привреде и пољопривреде у БиХ.

"У овом тренутку смо оријентисани да постигнемо договор с Европском комисијом и да тај договор буде задовољавајући и за БиХ и за ЕУ", нагласио је Звиздић.