Чувари аферне ватре: ПДП саопштењем подсјећа на сагу о РК Боска

ПДП сматра да је афера РК "Боска" једна од највећих афера СНСД-ове власти и један од најдиректнијих доказа да се СНСД и њихов предсједник Милорад Додик најбоље осјећају у друштву сумњивих типова, склоних криминогеним радњама и преварама. Уговор о приватизацији „Боске“ никада није званично предочен јавности, као што никада није потврђено да ли је инвеститор […]

субота, 23 јануара, 2016 / 10:01

ПДП сматра да је афера РК "Боска" једна од највећих афера СНСД-ове власти и један од најдиректнијих доказа да се СНСД и њихов предсједник Милорад Додик најбоље осјећају у друштву сумњивих типова, склоних криминогеним радњама и преварама.

Уговор о приватизацији „Боске“ никада није званично предочен јавности, као што никада није потврђено да ли је инвеститор испоштовао уговор, односно да ли је уплаћен предвиђени износ за приватизацију највеће робне куће у Републици Српској.

ПДП подсјећа да је Влада РС, након приватизације, када није постојала никаква обавеза према новом власнику, купила обвезнице Робне куће „Боска“ у укупном износу од 15 милиона КМ. Куповину је извршила Инвестиционо-развојна банка РС, по диретном налогу тадашњег премијера РС. Обвезнице су купљене упркос вишеструком упозоравању да се ради о изузетном ризичном пласману, што је потврдио и тадашњи главни ревизор РС Бошко Чеко.

Већина новца од поменутих 15 милиона КМ су одмах по уплати пребачени на рачуне у Србију. Лица која су приватизовала РК „Боска“ су лични пријатељи предсједника РС Милорада Додика – Драган Ђурић и Мирослав Мишковић, против којих се воде истраге и поступци пред судовима у Србији за тежак облик привредног криминала.

Робна кућа „Боска“ не измирује своје обавезе по основу продатих обвезница, дуг према Републици Српској је вишемилионски, а предсједник РС Милорад Додик и премијерка Жељка Цвијановић уопште не реагују.

ПДП очекује да ће правосудне институције у БиХ, које нису под диретном контролом СНСД-а и Милорада Додика, истражити овај случај до краја и казнити одговорне.
Подсјећамо да смо за овај случај поднијели пријаву Специјалном тужилаштву РС у фебруару 2013. године, али до данас нисмо добили одговор, закључује се у саопштењу које потисује Информативна служба ПДП.

Срнин превод истог саопштења:

У Партији демократског прогреса /ПДП/ сматрају да је како је наведено, афера Робне куће "Боска" једна од највећих СНСД-ове власти, и да очекују да ће правосудне институције у БиХ истражити овај случај и казнити одговорне.

Из ПДП-а је саопштено да уговор о приватизацији "Боске" никада није званично предочен јавности, нити је потврђено да ли је инвеститор испоштовао уговор, односно да ли је уплаћен предвиђени износ за приватизацију те робне куће.

ПДП наводи да је Влада Републике Српске, након приватизације, када није постојала никаква обавеза према новом власнику, купила обвезнице "Боске" у укупном износу од 15 милиона КМ.

Из ПДП-а истичу да "Боска" не измирује обавезе по основу продатих обвезница, док је дуг према Републици Српској вишемилионски, а да предсједник и премијер Српске не реагују.

ПДП очекује да ће правосудне институције у БиХ истражити овај случај до краја и казнити одговорне, те подсјећају да су у фебруару 2013. године поднијели пријаву за овај случај Специјалном тужилаштву Републике Српске, али да до данас нису добили одговор.