Чуркин: Нeко мора одговарати за убијене либијске цивиле

вСтални представник Русије при УН Виталиј Чуркин затражио је да се истраже случајеви погибије либијских цивилних жртва током ваздушних напада НАТО-а. "На жалост Алијанса чисто пропагандним стилом тврди да у њеним акцијама у Либији није било цивилних жртава, што је потпуно неувјерљиво и нетачно", изјавио је Чуркин новинарима. Он је рекао да је затражио од […]

уторак, 20 децембра, 2011 / 17:26

вСтални представник Русије при УН Виталиј Чуркин затражио је да се истраже случајеви погибије либијских цивилних жртва током ваздушних напада НАТО-а.

"На жалост Алијанса чисто пропагандним стилом тврди да у њеним акцијама у Либији није било цивилних жртава, што је потпуно неувјерљиво и нетачно", изјавио је Чуркин новинарима.

Он је рекао да је затражио од НАТО-а коначан извјештај о активностима у Либији јер је Алијанса Савјету безбједности поднијела тек дјелиће који нису потпуни.

Чуркин је навео да ће питање цивилних жртава покренути у четвртак, 22. децембра, пред Савјетом безбједности када се буде расправљало о Либији.

Он је, међутим, критиковао и генералног секретара УН Бан Ки Муна због тога што брани потезе Алијансе.

"Желимо да секретаријат УН буде опрезан у својим одлукама о важним питањима из надлежности Савјета безбједности", рекао је Чуркин.

Руски амбасадор је изразио уверење да ће УН моћи да помогну у спровођењу детаљне истраге о цивилним жртвама НАТО бомбардовања ако Алијанса "није склона да то уради сама".

Чуркин сматра да је "окрутно и цинично говорити људима" – чије су куће уништене, родбина побијена, а они сами обиљежени као Гадафијеви симпатизери, само зато што је НАТО гађао баш њихове домове – "да се ништа од тога није догодило".

Након што је, без Русије и Кине, усвојена резолуције 1973 Савјета безбједности УН, којом се предвиђа заштита цивила свим расположивим средствима, међународна коалиција под командом Алијансе покренула је крајем марта војну акцију у Либији.

Свјетски медији наводе да је током седмомјесечних акција у НАТО бомбардовању страдало 40 000 до 70 000 либијских цивила.

Оружани сукоби у Либији трајали су готово девет мјесеци. У сукобима између присталица режима Моамера Гадафија и побуњеника погинуло је више хиљада људи.