Ћургуз: "Олуја" школски примјер етничког чишћења

Предсједник Борачке огранизације Републике Српске Пантелија Ћургуз рекао је вечерас да је хрватска војно-полицијска акција "Олуја" била школски примјер етничког чишћења. "Коначно је вријеме да се ствари почну називати правим именом, јер је у том случају ријеч о школском примјеру етничког чишћења", истакао је Ћургуз поводом навода у жалби хашког осуђеника Младена Маркача на пресуду, […]

четвртак, 4 августа, 2011 / 23:07

Предсједник Борачке огранизације Републике Српске Пантелија Ћургуз рекао је вечерас да је хрватска војно-полицијска акција "Олуја" била школски примјер етничког чишћења.

"Коначно је вријеме да се ствари почну називати правим именом, јер је у том случају ријеч о школском примјеру етничког чишћења", истакао је Ћургуз поводом навода у жалби хашког осуђеника Младена Маркача на пресуду, према којима су Срби из Крајине отишли "због сиромаштва и лоших животних услова".

Маркач и својој жалби каже да су Срби из Крајине отишли "због сиромаштва и лоших животних услова, као и анти-хрватске пропаганде коју су њихови лидери вршили".

"Отишли су због етничког ауто-чишћења, због постојећих планова за евакуацију вођства Републике Српске Крајине и спонтаног одласка цивила, као и због жеље Југославије да поправи властиту етничку слику уз помоћ избјеглих Срба из Хрватске", истиче се у жалби Маркачеве одбране.

Маркач и Анте Готовина 15. априла су као учесници злочиначког подухвата неправоснажно осуђени у Хашком трибуналу за злочине над српским цивилима за вријеме и након "Олује", на 18, односно 24 године затвора, док је Иван Чермак ослобођан.

Према подацима Документационо-информационог центра "Веритас", у акцији "Олуја" почетком августа 1995. године на подручју Републике Српске Крајине убијено је и нестало 1 922 Срба, међу којима 1 192 цивила, док је протјерано око 220 000. Половина од укупног броја убијених и несталих била је старији од 60 година, а међу жртвама су 534 жене. Током и након акције запаљено је више 22 000 српских кућа.