Ћуприја на реконструкцији

Доласком генералног директора Развојне агенције Тика из Турске у Вишеград Сердара Ћама јуче су и званично почели припремни радови на рестаурацији моста Мехмед-паше Соколовића на Дрини у Вишеграду. "Ова врста споменика не припада само османлијској историји већ и историји других народа, па зато желимо да га сачувамо и за будуће генерације", рекао је Ћам приликом […]

субота, 6 јула, 2013 / 12:08

Доласком генералног директора Развојне агенције Тика из Турске у Вишеград Сердара Ћама јуче су и званично почели припремни радови на рестаурацији моста Мехмед-паше Соколовића на Дрини у Вишеграду.

"Ова врста споменика не припада само османлијској историји већ и историји других народа, па зато желимо да га сачувамо и за будуће генерације", рекао је Ћам приликом обиласка Ћуприје на Дрини.
Он је нагласио да ће и мост коме ће бити враћен стари сјај спојити историјске успомене и етничке и вјерске различитости на Балкану и овој регији.

"Овај и други пројекти које Тика реализује у БиХ довешће до напретка ове земље, чему се ми радујемо", додао је Ћам.

Начелник општине Вишеград Славиша Мишковић потврдио је да су данас започети први радови на овом пројекту довожењем камена који ће бити уграђен у оштећене дијелове старог моста.

"Већ на старту радова постоје проблеми у вези са високим водостајем ријеке Дрине за ово доба године али ћемо и то ријештити у договору са Хидроелектраном ‘Бајина Башта’", рекао је Мишковић.

Рестаурација моста Мехмед-паше Соколовића на Дрини у Вишеграду, изграђеног 1577. године, трајаће око двије године.

Планирано је да се санирају оштећени темељи и стубови моста, садашња коцка на коловозу замијени калдрмом, ограда доведе у првобитно стање и врати сјај спољашности "ћуприје којој равне нема".

Општина је за овај пројекат обезбиједила сву потребну документацију и измјестила водоводне и телефонске инсталације са ћуприје, а средства за рестаурацију у износу од пет милиона евра обезбиједила је Влада Турске.

На конкурсу УНЕСЦО-а, под чијом је заштитом Ћуприја од 27. јуна 2007. године, посао око санације ћуприје добила је Тика, а извођач радова је турска фирма Ер-Бу.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *