Цуц-ММФ: Обуздати расходе

Резидентни представник Међународног монетарног фонда (ММФ) у БиХ Милан Цуц рекао је да је у постојећем окружењу обуздавање расхода од кључног значаја за очување стабилности јавних финансија на свим нивоима власти у БиХ. Он је нагласио да је важно отићи даље од једнократних мјера штедње и убрзати реформе у области плата и запошљавања у јавном […]

понедељак, децембар 5, 2011 / 07:59

Резидентни представник Међународног монетарног фонда (ММФ) у БиХ Милан Цуц рекао је да је у постојећем окружењу обуздавање расхода од кључног значаја за очување стабилности јавних финансија на свим нивоима власти у БиХ.

Он је нагласио да је важно отићи даље од једнократних мјера штедње и убрзати реформе у области плата и запошљавања у јавном сектору, борачких давања и пензијског и здравственог система.

"Потрошњу за плате, робу и услуге, те трансфере потребно је држати под контролом. Управо је зато мисија ММФ-а против повећања потрошње у овим категоријама", рекао је Цуц за "Глас Српске", истичући да је неопходан повратак на пут фискалне одрживости у средњорочном периоду кроз усклађивање нивоа расхода са приходима, као и побољшање структуре потрошње стварањем више простора за јавне инвестиције.

Он је рекао да је тренутна економска ситуација у Републици Српској и Федерацији БиХ крхка, те да су главни кривци за то недостатак напретка у области структуралних реформи, слаба фискална координација и одсуство јасне стратегије економских политика на нивоу државе.

Цуц је истакао да је потребно да власти што прије постигну договор о Глобалном оквиру фискалног биланса и политика за 2012. – 2014. годину који би требало да представља чврсту основу за планирање буџета за идућу годину, наводећи да је делегација ММФ-а, током посљедње посјете БиХ, изнијела своје погледе у вези са владиним политикама и понудила одређене препоруке.

"Стенд-бај аранжман ММФ-а и БиХ је на снази и истиче тек крајем јуна 2012. године. Мали напредак је постигнут од посљедњег прегледа који је закључен у октобру 2010. године. Сада је на властима БиХ да затраже отпочињање разговора који би могли водити ка наставку финансијске подршке од стране ММФ-а", рекао је Цуц.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *