Чубриловић уговара извођаче аутопута до Добоја

Министар саобраћаја и веза Републике Српске Недељко Чубриловић изјавио је да се разговори са потенцијалним инвеститорима и извођачима радова на дионици аутопута Бања Лука – Добој настављају, те изразио наду да ће "ових дана доћи до уговора о извођењу радова". "Сада се, прије свега, преговора за дионице Бања Лука – Добој и Бања Лука – […]

недеља, август 22, 2010 / 17:56

Министар саобраћаја и веза Републике Српске Недељко Чубриловић изјавио је да се разговори са потенцијалним инвеститорима и извођачима радова на дионици аутопута Бања Лука – Добој настављају, те изразио наду да ће "ових дана доћи до уговора о извођењу радова".

"Сада се, прије свега, преговора за дионице Бања Лука – Добој и Бања Лука – Гламоч, односно правац за Сплит. Мрежа аутопутева РС даваће подконцесије. Ићи ће се по дионицима, јер преговарачи не могу да добију средства од свјетских инвеститора – Европске банке за обнову и развој или Европске инвестиционе банке, већ иду на то да их домаће банке подрже у овом пројекту", објаснио је Чубриловић.

Према његовим ријечима, сада се у врло кратком року може договорити прва дионица Бањалука – Добој, јер је завршено рјешавање имовинских односа.

Он је за бањолучку Алтернативну телевизију рекао да је до сада о концесији разговарано са неколико компанија из разних земаља свијета, Кине, Словеније, Аустрије, Шпаније, Израела…

"Предстоје велики разговори, јер различите компаније из различитих земаља нуде своје услове, а ми морамо да се опредијелимо за једну од њих. Надамо се да ће то бити најповољнији услови за РС", рекао је Чубриловић и додао да ће, уколико дође до уговора о концесији, један од услова бити да дио посла, бар 50 процената добију домаће фирме.

"На тај начин подржавамо грађевинску оперативу, што је у ово вријеме незапослености веома важно", рекаоје Чубриловић.

Он је додао да је реално и објективно да до краја септембра буде завршен лот један и два на дионици аутопута Бањалука – Градишка, али да није објективно да лот три буде дефинитивно завршен.

"Завршетак Маховљанске петље очекује се за годину и по дана. Нећемо инсистирати на самом завршетку посла, мада мислим да ће лот један и два бити дефинитивно завршен", рекао је Чубриловић.

Чубриловић је поновио да Влада РС нема никаквих посљедица ни правних ни финансијских у концесији са аустријским "Штрабагом" и да је разговор са њима о концесији дефинитивно завршен.Оставите одговор