Чубриловић бесједио на Шушњару

Предсједник Народне скупштине Реублике Српске Недељко Чубриловић изјавио је данас да је стратиште Шушњар стуб српске саборности, трајна опомена, али и завјет да се страшни злочини на овим просторима никада и никоме више не догађају.

четвртак, август 2, 2018 / 20:29

„Наша људска дужност и обавеза је да одамо пошту свим страдалима који су били жртве фашистичког режима геноцидне Независне Државе Хрватске /НДХ/“, рекао је Чубриловић, обраћајући се окупљенима на Шушњару, мјесту гдје је данас обиљежено 77 година од стравичног усташког покоља у којем је звјерски убијено више од 5.500 Срба, Јевреја и Рома, из тадашњег среза Сански Мост.

Чубриловић је истакао да „жртве на Шушњару свједоче својим страдањем да је српски народ у Другом свјетском рату своју слободу платио највишом цијеном“.

Он је додао да не треба заборавити да је један од садржаја геноцида било систематско дјеловање НДХ с циљем да српски народ промијени свој национални, историјски и духовни идентитет, да буде убијен или да буде протјеран.

„Наша света дужност, цивилизијска, морална и људска, јесте да убијени на Шушњару никада не буду заборављени. Поносни смо што Република Српска баштини традицију антифашистичке борбе и његује право на национални, културни и вјерски идентитет свих народа и грађана“, поручио је Чубриловић.

Он је нагласио да је обавеза свих, као и институција Републике Српске, да се не забораве сви они који су страдали, како у Другом свјетском рату, тако и у протеклом отаџбинско-одбрамбеном рату, те додао да се Српска залаже за мир и дијалог, за толеранцију и међусобно уважавање.

„Сви они који су чинили злочин над недужним цивилима морају се наћи пред судом вјечне правде и истине“, нагласио је Чубриловић и додао да је за мир и бољу будућност неопходан објективан, уравнотежен и уједначен приступ свих страна у БиХ, као и у међународној заједници, о кршењу ратног и хуманитарног права и односу према узроку и карактеру трагичних ратних сукоба на овим просторима.

Чубиловић је поручио да се не смије дозволити брисање или ревидирање историје о страдањима српског, јеврејског и других народа у Другом свјетском рату, чији је једини гријех то што су, према ставу фашиста, припадали народу који треба уништити.

Он је нагласио да је неопходно завршити изградњу меморијално-документационих центара и спомен-подручја који ће бити мјесто саборности, вјечна опомена и тужно сјећање на невине људе, мучене и убијане на бројним стратиштима на просторима фашистичке НДХ.

„Република Српска ће и даље инсистирати да Парламентарна скупштина БиХ, као што је то учинила Народна скупштина Српске, усвоји одговарајући акт и осуди геноцид НДХ који је почињен над Србима, Јеврејима, Ромима и другим антифашистима у току Другог свјетског рата“, рекао је Чубриловић.

Према његовим ријечима, наша је одговорност да утврдимо истину о свим догађајима из заједничке прошлости и инсистирамо на правди како би, овдје на Шушњару, и на свим другим стратиштима, послали поруке које ће његовати културу сјећања, доприносити бољем разумијевању и јачати односе између народа који заједно живе на овим просторима.



10 КОМЕНТАРА

 1. Издали сте ви и Шушњар и Гаревице и Драксенић и Пребиловце и Клепце и Дракулић и Градину…… Гдје је јасеновачка грађа издајници ?

   1. Јасеновачка грађа се налази у сваком углу свијета и доступна је сваком кога интересује.

    Да се питало будалетина још би трунула по бањолучким влажним подрумима.

 2. Змај игра покварену игру и догађај од прије 20 година покушава представити као да је од воље Миле Додика зависило гдје ће завршити јасеновачка грађа.

  Наиме, све земље потписнице Дејтонског споразума биле су у обавези да врате културно благо у које спада и поменута грађа у државу у којој се налазила прије рата.

  Прије рата се јасеновачка грађа налазила у Хрватској и из Дејтонског споразума је била јасна обавеза да се та грађа врати Хрватској.

  Јединица Ајфора је већ била спремна да уђе у један бањолучки подрум и да затечену грађу натовари на камионе и превезе у Хрватску.

  Да се то догодило нико данас не би могао ништа од те грађе видјети јер би била уништена.

  Додик, који није могао спријечити Ајфор да узме грађу, дошао је на генијалну идеју да Музеј холокауста буде успутна станица на том путу од РС до Хрватске.

  Јевреји су сваки документ скенирали и тако, не само да су их учинили доступним сваком на свијету, него су ту грађу вјечно сачували.

  Ако Додику требамо на нечему одати признање онда је то овај случај спашавања јасеновачке грађе.

  А Змај и остали безидејни опозиционари нека и даље мисле да народ не зна да је било овако како сам горе објаснио.

  Биће им ваљда јасно у октобру.

 3. Јасеновачка грађа се налази код идеолошких сљедника џелата јасеновачких жртава. А све заслугом Милорада Додика и Милорада Пупавца о чему посједујем и видео снимку признања овог потоњег. Могао је Додик ту грађу уступити Музеју геноцида у Београду ? Али он се одлучио за нову НДХ. А такви као ти само наставите да тражите лажне алибије, за овај акт велеиздаје.

 4. Могао је да није било Ајфора и обавезе из Дејтинског споразума.

  Чак и да је грађа отишла у Београд опет би завршила у Хрватској.
  Само нескенирана.

  Опет причаш бапске приче.рачунајући да се народ не сјећа каква је била ситуација

 5. То црвена банда рачуна да су Срби краткотрајног памћења, али бар ми који смо том издајом директно погођени никада нећемо заборавити и увијек ћемо за вас бити незгодни свједоци ваше велеиздаје.

  1. Ајд једну за Иванића!

   Ево и данас даде подршку Хрватској за градњу моста.

   Да се није скоро оженио каквом Шокицом?

   Ја другог објашњења немам.

   Имаш ли ти?

 6. Ја сам рекао, ја бих Хрватску тужио. Шта још хоћеш ? Ја сам имао увијек свој став, и увијек сам био спреман да се испод њега потпишем, за разлику од тебе.

 7. У реду је твој став. Поштујем.

  Али презирем твоје критеријуме.

  За исте ријечи којр изговара Иванић неке људе, међу које спадам и ја, називао си усташама.

  Још кад се узме у чињенично стаее да је Иванић то радио на дневној основи уочи хрвазског прослављања олује, а ти си тек послије више мојих прозивки нешто прпмрсио у брафу, говоти да ди ти морална полунаказа.

  Полунаказом сам те назвао јер су твоји политички компањони наказе паси уато фобио овај комплимент.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *