Црногорски чвор: Кад се Српска листа и Албин Курти нађу на истој страни

У Приштини се наставља редовно засиједање парламента самопроглашене нарко-НАТО штацијице. „Судбина“ ванредне сједнице на којој би требало да се гласа о демаркацији са Црном Гором и даље је неизвјесна.

уторак, март 13, 2018 / 13:00

Иако је ванредна сједница била најављена раније она данас није потврђена.

Демаркација са Црном Гором је јуче била и једна од главних тема разговора помоћника америчког државног секретара за Европу и Евроазију Веса Мичела са представницима привремених косовских власти, Хашимом Тачијем и Рамушом Харадинајем.

Косовска скупштина је три пута безуспјешно до сада покушала да сазове сједницу парламента на тему демаркације и ниједном није могла да обезбиједи неопходну двотрећинску већину.

Косовској владајућој коалицији недостаје свега неколико гласова за двотрећинску већину, односно 80 посланика. Против ратификације демаркације су Српска листа, која подржава косовску владу и опозициони покрет Самоопредјељење.

Лидер тог покрета Албин Курти сматра да нема потребе да се са ратификацијом демаркације жури, јер није само то услов за либерализацију виза, већ потребно доказати и борбу против криминала и корупције.

Према писању портала Коха, Курти сада оптужје Тачија да журбом да се прихвати Споразум о демаркацији, потписаном још 26. августа 2015. у Бечу, заправо жели да, како каже, у „паралменту ратификује свој злочин и издају Косова“.

Курти, преноси Коха, сматра да је прва владина комисија за демаркацију споразум сачинила на штету Приштине, чиме је тертиторија Косова губи 8.200 хектара, те да је недавна заједничка изјава, коју су у Подгорици потписали Тачи и црногорски предсједник Филип Вујановић, превара.

Према Куртију, позитиван развој догађаја био би када би Тачи прихватио своју грешку због штете нанијете косовској територији. Добро је, сматра, што је Црна Гора спремна да преговара.

Зато би, рекао је Курти раније, актуелни споразум требало поништити, иницирати нове преговоре са Црном Гором с циљем склапања новог споразума који не би био на штету косовске територије.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *