Црногорци нису Срби, Русија лоша: Ако сте се питали чему служи Душан Јањић и који га медији и зашто угошћују

У Црној Гори и Србији, Русија финансира дио опозиције и за сљедеће изборе се очекује формирање блока антиевропских популистичких партија, сматра Душан Јањић, директор београдског Форума за етничке односе.

понедељак, 21 октобра, 2019 / 08:30

Јањић је у интервјуу за Побједу (некада ћирилични дневни лист, који је прохрватском политиком Мила Ђукановића прешао на латиницу, прим. Фронтала) казао да је јасно да је утицај Русије на политичке структуре у Србији значајан.

"Русија, као и свака сила која претендује да буде регионални и свјетски играч, има и своје механизме да наметне неке теме и лидере и обавјештајне и друге активности које смо видјели у Црној Гори и Македонији и тога ће и даље бити”, каже Јањић.

Сматра да је најважније да постоји резистентност домаћих структура.

"У Црној Гори је јасно назначено који су људи носиоци руског утицаја, она је нашла механизме да из власти маргинализује оне који су били против уласка у НАТО. Дио црногорске опозиције се накачио на теме да су већи Срби од нас Срба и већи Руси од Руса, али то је и питање финансирања тих људи и њихових виђења идентитетских проблема и то ће Русија и даље сигурно користити у Црној Гори”, истиче Јањић.

Опозиција и у Србији и у Црној Гори, како додаје, не смије да каже да су против ЕУ. Зако како додаје у Србији говоре да су против НАТО-а, а у Црној Гори да су против корупције.

"Зашто? Зато што се промијенио став Русије према ЕУ. Сергеј Лавров, министар спољних послова Русије, јасно је рекао, приликом посљедње посјете Сарајеву прије пар мјесеци, да више не можете без питања Русије бити ни члан ЕУ. То значи да ће се ове године на изборима појавити страшан блок антиевропских популистичких партија. У Србији ће главно обиљежје бити проруски наступи и позната прича која јако добро игра одржавање статус кво немој сада да признамо Косово, вријеме ће се промијенити”, појашњава Јањић.

У Црној Гори, како сматра, на нивоу промијењених агенди појавиће се антиевропски програми плус корупција, која је стална тема.

"У Србији ће бити против НАТО-а, против рјешавања питања Косова. Утицај Русије ће бити јачи у Србији него у Црној Гори, јер су руске инвестиције у Србији веће, самим тим се повећава и њихов интерес”, закључио је Јањић.