Црнадак у Мађарској предавао о европској будућности тзв. БиХ

Министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак одржао је предавање на Институту за спољне послове и трговину Мађарске о теми "Двадесет година од Дејтонског мировног споразума – Европска будућност БиХ". Црнадак је током излагања, одржаног у оквиру званичне посјете Мађарској, истакао да је чланство у ЕУ један од спољнополитичких приоритета БиХ, базиран на широком политичком консензусу, […]

уторак, 8 децембра, 2015 / 11:33

Министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак одржао је предавање на Институту за спољне послове и трговину Мађарске о теми "Двадесет година од Дејтонског мировног споразума – Европска будућност БиХ".

Црнадак је током излагања, одржаног у оквиру званичне посјете Мађарској, истакао да је чланство у ЕУ један од спољнополитичких приоритета БиХ, базиран на широком политичком консензусу, саопштено је данас из Министарства иностраних послова БиХ.

Он је посебно нагласио значај новог приступа ЕУ према БиХ, заснованог на британско-њемачкој иницијативи, као и Споразума о стабилизацији и придруживању који ојачан новим приступом ЕУ представља оквир за имплементацију програма реформи које је неопходно провести на путу ка чланству у ЕУ.

Црнадак је присутне упознао о напретку који је БиХ остварила у протеклом периоду, препознатом и од Европске комисије, и обавезама које БиХ мора да испуни како би сходно одлуци Предсједништва БиХ предала кредибилну апликацију за чланство у ЕУ до краја ове или почетком наредне године, те стекла статус земље кандидата за чланство, а потом и отворила преговоре са ЕУ.

Посебно значајним и неопходним он је оцијенио подршку земаља чланица ЕУ и унапређење капацитета институција у БиХ за наредне фазе европских интеграција.

Током предавања министар иностраних послова БиХ говорио је и о активностима БиХ на плану унапређења регионалних односа, који су један од кључних аспеката европског интеграционог процеса.

Црнадак је јуче, на позив министра спољних послова и трговине Мађарске Петера Сијарта, боравио у званичној посјети Мађарској.