Црнадак против резолуције о Сребреници пред СавБезом

Министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак сматра да нацрт резолуције о Сребреници, који би на иницијативу Велике Британије требало да буде разматран у Савјету безбједности УН, није прихватљив за српски народ и да је цијела прича о овом документу рискантна по будуће односе у БиХ. Црнадак је навео да Министарство иностраних послова БиХ још прикупља […]

понедељак, 15 јуна, 2015 / 13:46

Министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак сматра да нацрт резолуције о Сребреници, који би на иницијативу Велике Британије требало да буде разматран у Савјету безбједности УН, није прихватљив за српски народ и да је цијела прича о овом документу рискантна по будуће односе у БиХ.

Црнадак је навео да Министарство иностраних послова БиХ још прикупља информације о овом документу, али да се на основу сазнања може рећи да је неприхватљив.

"Генерално, резолуције нису најбољи начин за одавање почасти жртвама. Тако ни ова, бар у нацрту, неће допринијети побољшању односа у БиХ", рекао је Црнадак за "Прес Република Српска".

Он је нагласио да о овом документу није разговарао са представницима Русије.

"Надам се да ће представник те земље ставити вето уколико текст наведеног документа буде драстично лош", додао је Црнадак.

Одговарајући на питање да ли ће резолуција додатно пореметити односе у региону, те да ли ће томе допринијети и "случај Орић", Црнадак каже да се оба случаја дешавају невријеме.

"Зато морамо бити хладне главе и не дозволити да буде угрожен процес поправка односа у региону. У том смислу очекујем и успјешну посјету посјету предсједника Србије Томислава Николића Сарајеву", рекао је Црнадак.

Медији су објавили да Велика Британија припрема резолуцију о Сребреници пред Савјетом безбједности УН, а да су "главне мете" офанзиве поводом обиљежавања 20 година од дешавања у Сребреници Република Српска и њен предсједник Милорад Додик.

Савјет безбједности УН требало би да расправља о резолуцији о Сребреници 7. јула.0 КОМЕНТАРА