Црна Гора: Српски ипак у школама

Скупштина Црне Горе начелно је подржала предлог измјена закона о образовању и васпитању којим је предвиђено да се настава изводи на црногорском језику, а имајући у виду исту лингвистичку основу и на српском, као језику у службеној употреби. Владин предлог који је резултат споразума премијера Игора Лукшића и опозиције, подржали су посланици свих парламентарних партија, […]

петак, 2 септембра, 2011 / 19:05

Скупштина Црне Горе начелно је подржала предлог измјена закона о образовању и васпитању којим је предвиђено да се настава изводи на црногорском језику, а имајући у виду исту лингвистичку основу и на српском, као језику у службеној употреби.

Владин предлог који је резултат споразума премијера Игора Лукшића и опозиције, подржали су посланици свих парламентарних партија, осим СДП, мање чланице владајуће коалиције.

СДП је била уздржана јер је за ту партију "неприхватљиво" да опозиција условљава подршку изборном закону рјешавањем овог питања.

Рјешавање статуса српског језика је услов опозиције да подржи изборни закон који је неопходан како би Црна Гора добила датум за почетак преговора о чланству са Европском унијом. Усвајање изборног закона и његово усаглашавање са уставом одложено је крајем јула већ седми пут.

У Црној Гори јуче је почела нова школска година. Подгоричка полиција привела је и касно синоћ пустила из притвора пет особа због позивања на бојкот наставе.

Из Тужилаштва је саопштено да су они саслушани због сумње да су починили кривично дјело позивања на отпор државним органима.0 КОМЕНТАРА

 1. Гледам им скупштину, пита Кривокапић једног посланика јел ви то на српском или на црногорском, а овај каже на европском, да и ви разумијете. Није ми логично оволико отимање да пола становништва нема школовање на свом језику, ваљда ће избунарити нешто

 2. Последњи стадиј окупације, иччупај народу језик и да не говори док га пљачкају, тај закрвављени црвени хрват кривокапић је у фази лудила, иако му чак и његов попис каже да око 50% становништва српске Црне Горе говори својим српским језиком!

 3. Стварно ми није јасно јесмо ли ми сви који се изјашњавамо као Срби на простору бивше Југославије један народ.
  До те мјере ме нервирају вијести типа „претукло Србина на Космету“ или „укидају Српски језик и Ћирилицу у Црној Гори“ да ја скоро па никада не пратим вијести,дневнике.
  Када тако нешто чујем или прочитам онда се питам какви смо то ми Срби у Босни и Херцеговини.
  Није се родио ко би нас овдје сваки дан тукао једног по једног и на кланицу одводио,или нам рекао да нема Српског језика и Ћирилице.
  Србе на Космету и у Црној Гори воде издајници,ту је коријен проблема.