Црна Гора: Србија ефикасно заступа наше интересе у иностранству

Србија ефикасно заступа интересе Црне Горе и њених држављана у 42 земље на основу Споразума о заступању у вршењу конзуларних послова који је потписан 2007. године, кажу у црногорском Министарству спољних послова и европских интеграција. Генерални секретар Директората за конзуларне послове Иван Милић каже да су конзуларни послови много више животни, него што су политички, […]

недеља, 22 јануара, 2012 / 19:52

Србија ефикасно заступа интересе Црне Горе и њених држављана у 42 земље на основу Споразума о заступању у вршењу конзуларних послова који је потписан 2007. године, кажу у црногорском Министарству спољних послова и европских интеграција.

Генерални секретар Директората за конзуларне послове Иван Милић каже да су конзуларни послови много више животни, него што су политички, што је добра околност.

"У случају Србије имамо ријечи хвале за имплементацију Споразума и до сад нисмо имали проблема у његовом спровођењу. На основу истог споразума, Бугарска нас заступа у пет, а Хрватска у три државе", рекао је Милић и додао да конзуларна заштита подразумијева помоћ у случају смрти, несреће, приликом хапшења, издавања виза.

Милић објашњава да пружање тих услуга нема фиксну цијену на годишњем нивоу, већ да Министарство плаћа услуге онда када српско, хрватско или бугарско дипломатско представништво реагује за држављанина Црне Горе.

"Ми на тај начин правимо велику уштеду. У противном, морали би да то покривамо из неког нашег дипломатско-конзуларног представништва (ДПК) или из централе из Подгорице. У овом случају, трошкове сводимо на минимум, јер најближи ДКП неке земље која нас заступа врши те услуге за нас", рекао је Милић.

Он каже да су Црногорци јако мобилни и да их има свуда у свијету, али да је тешко рећи колико често траже дипломатску помоћ, мада су такви захтјеви константни.

"Овај скандинавски модел заступања, користимо само ми у региону", рекао је Милић и додао да би било "претенциозно" очекивати да Црна Гора заступа некога у 27 земаља у којима је присутна дипломатским представништвом, иако црногорске дипломате у ванредним ситуацијама увијек прискачу у помоћ "не само сусједима, већ и онима који су јој мало даљи".