Црна Гора потврђује споразуме са Србијом и Хрватском

ПОДГОРИЦА – Црногорска Скупштина требало би данас да почне другу сједницу редовног засједања, а на дневном реду је и потврђивање уговора између Црне Горе и Србије о изручењу држављана. Документ су потписали министри правде двије државе 29. октобра у Београду, и одмах је почео да се примјењује. Уговор омогућава да двије земље међусобно изручују своје […]

среда, март 9, 2011 / 08:21

ПОДГОРИЦА – Црногорска Скупштина требало би данас да почне другу сједницу редовног засједања, а на дневном реду је и потврђивање уговора између Црне Горе и Србије о изручењу држављана.

Документ су потписали министри правде двије државе 29. октобра у Београду, и одмах је почео да се примјењује.

Уговор омогућава да двије земље међусобно изручују своје држављане, који се кривично гоне.

Уговором је створен правни основ за изручење сопствених држављана за кривична дјела организованог криминала, корупције и прања новца, за које је, према праву држава, прописана казна затвора од четири године или тежа.

Документ омогућава изручења и за остала тешка кривична дјела за које је прописана најмања казна затвора од пет година.

Парламент треба да се изјасни и о потврђивању Споразума између Црне Горе и Хрватске о заштити права црногорске мањине у Хрватској и обратно.

Циљ споразума, који је потписан 2009. године, јесте унапређење положаја и права двије мањине.

Споразумом се, како је раније саопштено, жели побољшати положај двије мањине у дијелу очувања њиховог националног, језичког, културног и вјерског идентитета.

Црна Гора и Хрватска обавезале су се Споразумом да ће, у складу са националним законодавствима, разрадити моделе васпитања и образовања на језицима и писму мањина.

Хрватски Сабор већ је ратификовао споразум.

На дневном реду сједнице налазе се и приједлози закона о класификацији дјелатности, преузимању акционарских друштава, као и одлука о организовању јавног предузећа за националне паркове.

Предвиђени су и избори и именовања – најављено је из црногорског парламента.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *