Црна Гора: ОЕБС очекује истрагу пријетњи новинарима

Организација за европску безбједност и сарадњу очекује брзе и успјешне истраге свих пријетњи новинарима у Црној Гори, изјавио је предсједник ове међународне организације Аудрониус Ажубалис након што су у Подгорици у два наврата запаљена три аутомобила дневника "Вијести". "Оно што очекујемо од надлежних органа јесу брзе и успјешне истраге свих пријетњи новинарима. Постављање таквих случајева […]

недеља, 24 јула, 2011 / 09:42

Организација за европску безбједност и сарадњу очекује брзе и успјешне истраге свих пријетњи новинарима у Црној Гори, изјавио је предсједник ове међународне организације Аудрониус Ажубалис након што су у Подгорици у два наврата запаљена три аутомобила дневника "Вијести".

"Оно што очекујемо од надлежних органа јесу брзе и успјешне истраге свих пријетњи новинарима. Постављање таквих случајева међу приоритете послаће јасну поруку да таква кривична дјела неће проћи некажњено и да ће сви који су одговорни бити приведени правди", рекао је Ажубалис за "Вијести".

Он је оцијенио да је слобода медија стуб сваког демократског друштва, а да је у Црној Гори законски оквир у тој области у складу са међународним стандардима.

"Црна Гора је недавно направила веома позитиван корак напријед по питању слободе медија, придружујући се малом броје земаља у Европи које су декриминализовале клевету и увреду", рекао је Ажубалис, који је и литвански министар иностраних послова.

Коментаришићи спремност и успјешност Црне Горе у борби против кријумчарења људи и дроге, он је рекао да је од пресудне важности побољшање координације активности и размјене података институција надлежних за провођење закона кроз Еуропол, Интерпол и Иницијативу за сарадњу југоисточне Европе.

За сада непознати починилац у Подгорици јуче је запалио службени аутомобил независног дневника "Вијести". Ово је други случај спаљивања службеног возила "Вијести" у посљедњих десет дана. Два службена возила "Вијести" изгорјела су 14. јула на Булевару револуције, преко пута Агенције за националну безбједност.Оставите одговор