Црна Гора: Ни мање људи, ни тежег пописа

ПОДГОРИЦА – У Црној Гори данас је почео 13. по реду попис становништва, домаћинстава и станова. Први је одржан 1879. године, а прије овог, данас започетог, који ће трајати до 15. априла, био је онај из 2003. године. Завод за статистику – Монстат тврди да је све спремно и да су створени сви услови за […]

петак, април 1, 2011 / 23:15

ПОДГОРИЦА – У Црној Гори данас је почео 13. по реду попис становништва, домаћинстава и станова.

Први је одржан 1879. године, а прије овог, данас започетог, који ће трајати до 15. априла, био је онај из 2003. године.

Завод за статистику – Монстат тврди да је све спремно и да су створени сви услови за почетак овог пројекта.

Еуростат (Европски завод за статистику) пратиће спровођење пописа, што даје додатни кредибилитет том послу и смањује сумње да евентуално може бити неких злоупотреба, саопштили су представници те европске институције.

Леополд Маурер, шеф делегације Европске комисије у Црној Гори, честитао је Монстату на успијешној припреми пописа и на поштовању свих предвиђених рокова, као и на примјени свих међународних препорука у методологији пописа.

Петер Евераерс, директор Еуростата за спољну сарадњу, комуникацију и кључне индикаторе, казао је да је попис од изузетне важности за државу, јер се први пут реализује од стицања независности и моћи ће потпуно релевантно да представи демографију земље.

На попису ће радити 4.570 учесника, а формиране су пописне комисије у свим општинама.

Монстат је именовао 70 државних инструктора, одржане су тродневна обука и редовна обука, сви државни инструктори су полагали тест, а од скоро 13.000 пријављених кандидата, пописне комисије су изабрале 4.345 потенцијална учесника у реализацији пописа.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *