07:46 Сад је провјерено: Митрополит Амфилохије се упокојио22:32 Дарко Ристов Ђого: У тренутку када ово пишем митрополит је на респиратору - направите Владу Црне Горе!19:03 Министарство просвјете: Не знамо разлог љутњи, настава на даљину успјешно функционише као и раније18:45 Српска ствар се у ЦГ развија да горе не може: Андрија Мандић уз Медојевића оптужује Кривокапића да је "гласач ДПС"18:42 Ако је и до кампање, превише је: БНТВ се преиграо и Шеранића назвао пудлицом18:00 Град Подгорица даје плац Удружењу грађана Црногорска православна црква17:57 Ана Брнабић вилу Јованке Броз додијелила себи на кориштење17:51 Нови извјештај Савбезу УН у четири поглавља: Резолуција СДС о "грађанској БиХ" највећа унутрашња пријетња Дејтонском мировном споразуму17:46 Рутински и на дистанци: ММФ се код Вишковића распитује за паре које не можемо вратити17:10 Чачак, Чачак, бањолучки рокенрол!

Црна Гора: Државни удар планирали извести праћкама

На данашњој прес конференцији Државног тужилаштва Црне Горе, Специјални државни тужилац Миливоје Катнић казао је да постоји основана сумња да је у покушају насилног рушења власти укључена једна политичка структура из Црне Горе.

недеља, 6 новембра, 2016 / 08:11

На данашњој прес конференцији Државног тужилаштва Црне Горе, Специјални државни тужилац Миливоје Катнић казао је да постоји основана сумња да је у покушају насилног рушења власти укључена једна политичка структура из Црне Горе.

Како је казао државни органи Црне Горе, прије свега безбједносне структуре су откриле да је формирана криминална организација на територији Црне Горе, Русије и Србије с циљем да се изврши теористички напад и на тај начин свргне „легитимно изабрана власт“.

„Организатори криминалне групе, а то су били националисти из Русије су као почетну максиму узели да се власт у Црној Гори на челу са Милом Ђукановићем не може промијенити на изборима и да је треба насилно срушти. Форимирали су криминалну организацију ради вршења терористичког акта који су планирали да изврше 16. октобра у 23 часа. У том правцу два лица из националистичких структура Русије су позвали одређено лице које је окривљено у овом кривичном предмету и изнијели му план и од њега тражили да исти реализује кроз ангажовање већег броја људи који би учствовали у тачно одређеним правилима и тачно одређеним задацима у извршењу овог терористичког циља“, казао је Катнић на конференцији.

Катнић такође додаје, и да је постојао додатни план да се изазову немири, и да је за напад планирано да се искористи 50 аутоматских пушака и 50 пиштоља.

„План је био да се након избора у 23ч криминалци инфилтрирају у грађане и да након што политичари изађу на бину, сви уђу у Скупштину и тамо се задрже најмање 48 сати. Били су ангажовани и стријелци који би лишили живота Мила Ђукановића“.

Према његовим ријечима, Специјално Државно Тужилашто је идентификовало о којој се политичкој групацији ради, али није желио да наведе која је групација у питању.

На питање гдје се налазе Руси који су припремали напад, Катнић је одговорио:“Специјално тужилаштво Србије је ова лица имало под својим надзором. Та лица се више не налазе на територији Србије. БИА их је контролисала али се то не може користити као доказ нити су они могли да их лише слободе. Да ли се налазе у Русији или негдје друго, ја то не знам.“

На данашњој конференцији дошло је и до својеврсног преседана када је Катнић одбио да директно одговори на питање новинара „Дана“ Дражена Живковића. Портпаролка Тужилаштва Драгана Маљевић Унковић казала је како је лични став Катнића да не одговара на питања „Дана“.

На пресс конференцији је приказан и троминутни филм, на које се налазе „докази“ о оружју које је требало да се искористи у „државном удару“. Између осталог ту су: праћке са металним куглицама, панцири, дрон, лисице, челична жица са жилетима која се користи за препречавање путева, телескопске палице, боксери, напртњаче, праћке са металним куглицама, бибер спреј, униформе и пар пари чизама.

Специјални Тужилац Катнић је посебан акценат ставио на праћке. Како је навео праћке су веома опасно и убојито оружје које је требало да буде искоришћено, али на сву срећу они су осујетили тај план па самим тим и употребу овог смртоносног оружја. Иначе како можемо видјети из приложеног праћке које је Тужилаштво Црне Горе приказало као доказ могу се купити на Али Експресу, и то по веома повољним цијенама. 

Врховни државни тужилац Црне Горе Ивица Станковић, категорички је одбацио наводе да се у предмету формираном поводом кривичних дјела стварање криминалне организације и тероризам у покушају ради о инсценираном поступку, те да „они за све имају доказе“.

„Не споримо право грађана и укупне јавности да критикују рад Тужилаштва“, казао је Станковић на прес конференцији и додао да критике требају да буду засноване на чињеницама“.

Дакле уколико сублимирамо изјаве са данашње конференције, опасни терористи из Србије и Русије у спрези са политичким групацијама у Црној Гори планирали су да изврше државни удар,наоружани праћкама, како би на тај начин спријечиле улазак те земље у НАТО…Коментариши