Црна Гора: Директору максимално двије просјечне плате

Влада Црне Горе донела је данас одлуку да се у предузећима и акционарским друштвима, у којима је држава већински власник, ограниче плате директорима и члановима менаџмента. Владином одлуком је одређено да се директорске плате ограниче на двије просјечне зараде у држави, док ће плате осталих чланова менаџмента бити лимитиране на једну и по просјечну зараду […]

четвртак, 16 маја, 2013 / 23:18

Влада Црне Горе донела је данас одлуку да се у предузећима и акционарским друштвима, у којима је држава већински власник, ограниче плате директорима и члановима менаџмента.

Владином одлуком је одређено да се директорске плате ограниче на двије просјечне зараде у држави, док ће плате осталих чланова менаџмента бити лимитиране на једну и по просјечну зараду у Црној Гори.

То практично значи да директорска плата у јавним предузећима и установама не може бити већа од 960 евра, а помоћника директора и савјетника од 720 евра.

Влада Црне Горе је задужила јавна предузећа и акционарска друштва, у којима је већински власник држава, да смање расхода који се односе на службена путовања, коришћење службених возила, ауторске хонораре, консултантске услуге и слично.

Предузећа у којима је држава 100-процентни власник биће у обавези да вишак прихода, у износу од 70 одсто, трансферишу у буџет Црне Горе.