Црна чоколада за добар вид!

Конзумирање црне чоколаде повољно утиче на вид, показала је најновија студија научника са британског Универзитета Рединг. Аутори студије тестирали су вид 30 мушкараца и жена између 18 и 35 година, неколико сати након што су појели чоколаду нормалне величине. Тест је урађен два пута, први пут учесници у истраживању су јели црну чоколаду, а други […]

среда, 10 августа, 2011 / 16:25

Конзумирање црне чоколаде повољно утиче на вид, показала је најновија студија научника са британског Универзитета Рединг.

Аутори студије тестирали су вид 30 мушкараца и жена између 18 и 35 година, неколико сати након што су појели чоколаду нормалне величине.

Тест је урађен два пута, први пут учесници у истраживању су јели црну чоколаду, а други пут бијелу. Разлика између ове двије чоколаде је у количини флаванола, природног састојка који се налази у какау.

Овог састојка има још у грејпфруту, црном вину, зеленом чају и јабукама.

Да би избјегли нетачне резултате научници су испитаницима рекли да им мјере количину масти у крви након уношења чоколаде у организам.

Након што су појели црну чоколаду, учесници у студији су показали најбоље резултате на тестовима за проверу вида и менталних способности.

Научници тврде да је исход истраживања овакав, јер флаванол, кога у бијелој чоколади има само у траговима, побољшава доток крви у мозак и у мрежњачу ока.

У претходним студијама, научници су открили да црна чоколада смањује холестерол и добро утиче на тромбоците и да би какао могао бити важан дио здраве исхране за људе са кардиоваскуларним болестима.