Црква и држава: Амфилохије тражи референдум о НАТО

Црна Гора одлуку о приступању НАТО-у требало би да донесе на слободном референдуму, поручила је Митрополија црногорско-приморска Српске православне цркве /СПЦ/. "Дужност нам је и пастирска и грађанска да, поводом инсистирања званичне Црне Горе на чланству у НАТО пакту, саопштимо у име Цркве која је родила Црну Гору, да је неопходно да такву судбинску одлуку, […]

недеља, 3 јануара, 2016 / 16:37

Црна Гора одлуку о приступању НАТО-у требало би да донесе на слободном референдуму, поручила је Митрополија црногорско-приморска Српске православне цркве /СПЦ/.

"Дужност нам је и пастирска и грађанска да, поводом инсистирања званичне Црне Горе на чланству у НАТО пакту, саопштимо у име Цркве која је родила Црну Гору, да је неопходно да такву судбинску одлуку, као што је била она одлука о независности, донесу сви грађани на слободном референдуму, а не просто интересна владајућа гарнитура", наводи се у саопштењу Митрополије.

На Цетињу је одржан Сабор свештенства Митрополије црногорско-приморске на коме су разматрана бројна питања.

Оцијењено је да је несхватљив упорни изостанак сарадње државне администрације са СПЦ у погледу доношења Закона о слободи вјероисповијести. "У потпуности стојимо иза свих активности које је до сада предузела Митрополија и њен Правни савјет у погледу доношења новог закона, у сагласности са модерним европским законодавством и исконским људским правима", наводи се у саопштењу.

На Сабору свештенства затражено је да се представници Митрополије и других православних епархија активно укључе у рад на изради новог текста Нацрта закона о слободи вјероисповијести.

"Посебно указујемо да Министарство за људска и мањинска права буквално ствара и издржава неке псеудовјерске организације у Црној Гори, које без те и такве политичке и финансијске подршке не би постојале. Мислимо на покушај стварања такозване државне вјерске заједнице под називом ЦПЦ у Црној Гори", наводе у Митрополији.

Расподјела новца из буџета црквама и вјерским заједницама, како кажу у Митрополији, врши се преко Министарства на дискриминаторски и правно неутемељен начин.

Савремено доба, сматрају у Митрополији, поставља многе моралне и духовне изазове и искушења пред све људе, али да Црква Божија има методе и свевремена општепозната рјешења и одговоре на већину тих питања.

"Основни изазов савремене људске заједнице тиче се светиње брака и породице. Укратко, став Цркве је: брак је заједница мушкарца и жене, а људска личност је неповредива од самог зачећа. Чврсто вјерујемо да је неопходно да ови принципи буду непромјењиви дио и државног законодавства, чиме би се нарочито заштитила дјеца, која можда никад нису била угроженија у свјетској историји него данас", поручуји из Митрополије црногорско-приморске.

Његово високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Амфилохије посебно је нагласио да се у 2016. години обиљежава хиљадугодишњица мученичког страдања Светог Јована Владимира.

"Позивамо све вјерне да молитвом и прилогом помогну завршетак градње Храма Светог Јована Владимира у Бару, чије је освештање планирано за септембар ове године уз учешће нашег и других православних патријараха", саопштено је из Митрополије.

Свештенство је на Сабору честитало митрополиту Амфилохију 30 година архијерске и 25 година митрополитске службе у Црној Гори.