Човјек који смањује број жртава Јасеновца, прича о меморијалном центру за државне медије, као државни службеник

Подизањем Меморијалног центра у Доњој Градини, који треба да реализују Република Српска и Србија, даће се знатан допринос очувању сјећања на жртве система концентрационих и логора смрти у Јасеновцу, рекао је вршилац дужности директора Музеја жртава геноцида Дејан Ристић.

петак, 19 новембра, 2021 / 10:24

Ристић је истакао да је Музеј жртава геноцида, као јединствена установа тог типа у цијелом региону, спремна да све своје стручне и друге ресурсе стави на располагање да би тај драгоцјени и племенити подухват био успјешно реализован.

"Реч је о пројекту који ће бити окончан подизањем наменског музејског, образовног, меморијалног и научноистраживачког здања Спомен подручја Доња Градина у Републици Српској", рекао је Ристић за "Политику".

Он је навео да се до укупно процијењеног броја жртава система концентрационих и логора смрти у Јасеновцу може доћи уколико се у цјелини сагледају и објективно вреднују вишедеценијски резултати југословенске и српске историографије у вези са истраживањем злочина геноцида почињеног над српским народом у НДХ.

Ристић је рекао да је због идеолошких разлога у вријеме социјалистичке Југославије историографија била "под надзором" и није јој било омогућено да отвара и свеобухватније обрађује ондашње табу теме, међу којима је био и геноцид над српским народом почињен у Јасеновцу и на цијелом подручју НДХ.

Он је напоменуо да је српски народ пострадао у том геноциду проглашаван за безимене "жртве фашизма", као и да су ријетки појединци који показују неопходан ниво знања и свијести о потреби његовања културе сјећања засноване на историјским чињеницама, док у институционалном смислу тренутна ситуација није нимало добра.

Музеј жртава геноцида, како је рекао Ристић, позива на окупљање да би била интензивирана научна истраживања ове теме, а наставиће да још интензивније окупља стручњаке и институције ради објективног сагледавања.