Човјек без срца

Педесетпетогодишњем Тексашанину љекари су успјешно замијенили болесно срце уређајем налик пумпици за вртно цријево, какво можете купити у било којој специјализованој продавници. Љекари с тексашког Института за срце успјешно су замијенили пацијентово срце с уређајем који омогућује проток крви у тијелу те живи без икаквог пулса. Апаратић сличан турбини пумпа крв у жиле и омогућује […]

недеља, 5 фебруара, 2012 / 16:08

Педесетпетогодишњем Тексашанину љекари су успјешно замијенили болесно срце уређајем налик пумпици за вртно цријево, какво можете купити у било којој специјализованој продавници.

Љекари с тексашког Института за срце успјешно су замијенили пацијентово срце с уређајем који омогућује проток крви у тијелу те живи без икаквог пулса. Апаратић сличан турбини пумпа крв у жиле и омогућује крви да нормално и константно тече цијелим тијелом.

55-годишњи Kрег Луис болује од амилоизоде, хроничне болести коју карактерише нагомилавање абнормалних протеина у тијелу, који с временом толико „зачепе" органе да они напросто престају радити.

Након што је Крегу успјешно замијењено тешко болесно срце овим уређајем, његова је крв наставила нормално колати његовим тијелом.

Оно што је запрепастило докторе јест чињеница да јеКрег, према свим критеријима којима лљекари одређују је ли неко жив (пулс, слушање откуцаја срца) заправо мртав.

Љекари се надају како ће ово постигнуће означити прекретницу у лијечењу цијелог низа обољења.

Иако замјењивање дијелова људског тијела и органа умјетном надоградњом није новост, чињеница да су љекари успјели замијенити компликован орган попут срца једноставном пумпом, а не некаквим „паметним" микрочипом, многе је оставила забезекнутима.

Како ће Крег живјети с турбином умјесто срца у прсима нисмо успјели сазнати.0 КОМЕНТАРА