Човић за реформу правосуђа по стандардима ЕУ

Предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић изјавио је да је БиХ неопходна реформа правосуђа и да ће тек са независним правосудним системом "све доћи на своје мјесто". "Дошло је вријеме да се с тим рашчисти и да заиста формирамо институције земље које ће функционисати у складу са стандардима ЕУ. Суштина је да што прије подвучемо црту […]

уторак, 8 децембра, 2015 / 09:53

Предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић изјавио је да је БиХ неопходна реформа правосуђа и да ће тек са независним правосудним системом "све доћи на своје мјесто".

"Дошло је вријеме да се с тим рашчисти и да заиста формирамо институције земље које ће функционисати у складу са стандардима ЕУ. Суштина је да што прије подвучемо црту и кажемо да нема више политички монтираних процеса. Онда ће и тај наш пут ка ЕУ бити бржи", сматра Човић.

Човић је за "Дневни аваз", говорећи о полемици између СДА и СДП БиХ о политичким монтажама судских процеса, навео да никада није коментарисао судске одлуке, нити утицао на рад правосуђа, али да су бројни примјери класичног политичког монтирања у БиХ.

"Мислим да БиХ не функционише као правна држава и да је на нама одговорност да то отклонимо структуралним дијалогом. Треба нам помоћи да извршимо трансформацију унутар правосудних институција, тако да професионалци који тамо раде могу независно од било кога радити тај посао", поновио је Човић.