14:14 Пале, Мркоњић, Бања Лука: МУП РС подносио пријаве о кривичном дјелу "непоступање по здравственим прописима за вријеме епидемије"14:06 Бијељина добила новог прволигаша, Мићо части са 5.000 КМ13:41 Паралелна стварност и у ваше име: Џаферовић пише предсједнику Азербејџана и криви Јермене13:13 Јавио се спонзор: Ердоган каже да је вријеме за окончање јерменске окупације13:07 Њујорк Тајмс напада Трампа да није платио порез 10 година, он каже да су фејкњузери13:03 Министарство одбране Азербејџана пријети Јерменији "одговарајућом акцијом одмазде"12:53 Непрактичност азбукоубиства: Б или В?12:43 Дарко Ристов Ђого: Још двије цртице о Српству, небесима, етносу, етосу и Црној Гори12:35 Гради се нови мост у Рачи: Михајловићка и Поповић једини поменули Српску12:19 Коначно неко: Милош Ковић поднио пријаву против Николе Самарџића због одобравања геноцида над Србима

Човић: У Ефбиху нема власти док се не промијени Изборни закон

Предсједник ХДЗ БиХ Драган Човић изјавио је да су измјене Изборног закона БиХ услов за успостављање власти и да је врло јасно да власт неће моћи бити формирана без ХДЗ и ХНС БиХ.

понедељак, 15 октобра, 2018 / 10:22

„Изборни закон мора бити претходна фаза тражења партнерства са странкама с којима ћемо направити нову реформску агенду у којој би требало дефинисати економску стабилност, правну сигурност и европски пут БиХ“, рекао је Човић за данашњи загребачки „Вечерњи лист“ издање за БиХ.

Према његовим ријечима, ХДЗ ће сачекати резултате избора, а до тада ће пронаћи партнере са којима ће бити могуће промијенити Изборни закон како се више никада не би догодило да се уђе у изборну кампању, без обзира о којем нивоу је ријеч, а да нису спроведене основе легитимног заступања.

„Уставни суд је утврдио да су констутивни народи наткровљујуће начело Устава и то нико не може игнорисати“, поручио је Човић.

Истичући да би власт била брзо формирана да су изабрани легитимни представници на свим нивоима, па и Предсједништву, Човић је рекао да не смије бити никакве кризе, али да је услов добити партнере за изградњу потпуно нове БиХ и нових односа.

Према његовим ријечима, ХДЗ има исти однос према свим могућим партнерима у будућој власти, па тако и према СДА.

„Онај ко је спреман са нама градити европску БиХ како би хрватски народ био равноправан на сваком дјелићу земље, заштићен, кроз легитимно представљање, нама је партнер на сваком нивоу власти“, истакао је Човић.

Лидер ХДЗ БиХ констатовао је да је значајан број Бошњака на изборима изабрао два члана Предсједништва БиХ.

„Ради се о једном дијелу радикалних политичких странака у Сарајеву које виде БиХ као унитарну и једнонационалну која, опет ћу поновити, никада неће бити таква. Ја искрено заговарам партнерство и пријатељски однос са нашим бошњачким пријатељима. Никада се нећу уморити од те приче“, каже Човић.

Он је честитао предсједнику СНСД-а Милораду Додику избор за члана Предсједништва БиХ из Републике Српске.

Подсјећајући да са Додиком има добре односе Човић је рекао да је за њега најважније да је ријеч о човјеку са којим договорено функционише.

„Не кријемо да постоје видне разлике, а јасно је да нисмо сагласни о чланству у НАТО, али заједно нас вуче потреба да се обезбиједи апсолутна равноправност свих конститутивних народа“, навео је Човић.

Лидер ХДЗ БиХ рекао је да га тренутно не интересује ниједна функција у власти и да му је приоритет покушај реализације равноправности Хрвата.Оставите одговор