Човић у дистрикту честитао Домићу за мјесто градоначелника

Предсједник Хрватске демократске заједнице БиХ проф. др Драган Човић одржао је вечерас радни састанак с члановима предсједништва Организације ове странке за Брчко дистрикт. Честитао је др Анти Домићу историјско преузимање градоначелничког мандата у Брчком, те поновио да представници ХДЗ-а у Дистрикту имају апсолутну слободу избора с ким ће чинити локалну власт. Ријеч је о уобичајеној […]

уторак, 11 децембра, 2012 / 14:14

Предсједник Хрватске демократске заједнице БиХ проф. др Драган Човић одржао је вечерас радни састанак с члановима предсједништва Организације ове странке за Брчко дистрикт.

Честитао је др Анти Домићу историјско преузимање градоначелничког мандата у Брчком, те поновио да представници ХДЗ-а у Дистрикту имају апсолутну слободу избора с ким ће чинити локалну власт.

Ријеч је о уобичајеној радној посјети предсједника Човића чланству странке у Брчко дистрикту како би се сагледали учинци протекле изборне кампање те разрадили планови за даље страначко дјеловање и циљеви рада у предстојећем четверогодишњем мандату, појаснио је предсједник брчанског ХДЗ-а др Анто Домић.

„Вечерас ми чини част да сам први пут након локалних избора у пригоди да честитам др Домићу на позицији градоначелника. Први пут у историји неко у име хрватскога народа то може обнашати овдје, а ја се веселим да је то часни и угледни представник ХДЗ БиХ. У сваком случају, све оно што дужи низ година радимо у сарадњи с другим странкама у коначници је дало резултате, и ја се надам да ће то бити на добробит свих грађана Брчко дистрикта БиХ, и вјерујем да ће то бити добро прије свега за Брчко“, рекао је између осталога проф. др Човић.

Он је казао да је један од циљева ХДЗ-а у БиХ да се направи реорганизација како би БиХ у коначници могла функционисати тако да не буде чудо и изузетак да је градоначелник у Брчком Хрват, него да то буде уобичајена пракса и другдје. Он сматра да је логично да у једној средини у БиХ какав је Брчко дистрикт сваке четири године буде ротација градоначелника и по националној основи.

Човић је вечерас у Брчком такође казао да се вођство ХДЗ-а БиХ неће ни на који начин мијешати у избор с ким ће организација странке у Брчком формирати власт.

„Др Домић је са својим вођством имао задатак да једноставно имплементира наш изборни резултат и то су урадили с онима који су прихватили одређена правила игре и стандарде понашања. Што се нас тиче, ја сам давно рекао, нисмо ми ти који бирамо у име бошњачког или српског народа. Једноставно то требају представници из тог народа да разумију да је један овакав стандард понашања прихватљив и као норма. Што се тиче договора шесторке, није он постојао на овом нивоу власти. Што се мене тиче, ако др Домић, или представници ХДЗ-а овдје, закључе за три или пет мјесеци да требају другачије се организирати како био било боље за све нас, ми ћемо то апсолутно подржати“, појаснио је Човић.

На новинарско питање сматра ли да би требало омогућити националну ротацију власти и у Херцеговини као што је у Брчком он је казао да је то одавно приједлог ХДЗ-а.

„Ми предлажемо да се Средња Босна као кантон и Херцеговачко-неретванска кантон управо по том моделу организују. Апсолутна симетрија. Ако је један представник народа у Средњој Босни да други буде у Херцеговини. Чак и министарства да организујемо тако да један буде из једног народа а други из другог. Тако ћемо ријешити за сва времена проблеме те врсте. Ја сам позвао све оне који с нама желе градити власт да се прикључе једној таквој иницијативи. То смо спремни урадити у року од 15 дана“, додао је Човић.