Човић се јадао Инцку

СAРAЈЕВО – Предсједник ХДЗ БиХ, Драган Човић, изјавио је да је високог представника у БиХ Валентина Инцка упозорио на опасности у које БиХ може да буде уведена у случају сазивања Дома народа Парламента Федерације БиХ док не буду именовани сви делегати. Човић је нагласио да је то неуставан чин и да је зато и упозорио […]

уторак, 8 марта, 2011 / 09:24

СAРAЈЕВО – Предсједник ХДЗ БиХ, Драган Човић, изјавио је да је високог представника у БиХ Валентина Инцка упозорио на опасности у које БиХ може да буде уведена у случају сазивања Дома народа Парламента Федерације БиХ док не буду именовани сви делегати.

Човић је нагласио да је то неуставан чин и да је зато и упозорио Инцка да се БиХ сусреће са великом опасношћу.

"Осим тога, и Централна изборна комисија изјаснила се да нису стечени услови за одржавање сједнице. Замолио сам ОХР да искористимо преостале дане до најављеног сазивања конститутивне сједнице Дома народа и учинимо све да на вријеме отклонимо много већу блокаду и проблеме које могу задесити БиХ ако сједница буде одржана и ако буде игнорисана изборна воља хрватског народа", рекао је Човић за "Глас Српске".

Он је додао да су представници ОХР-а након састанка с њим разговарали са амбасадорима земаља чланица Савјета за примјену мира (ПИК).

ХДЗ БиХ и ХДЗ 1990 апеловали су да ПИК размотри ситуацију у БиХ која је настала након што су СДП и њени партнери за 10. март заказали сједницу Дома народа Парламента ФБиХ, иако из три кантона са хрватском већином још нису изабрани делегати. На тај начин СДП жели да формира власт без представника два ХДЗ-а који су на протеклим изборима освојили 90 одсто гласова Хрвата.

Инцко је прије сусрета са Човићем изјавио да још има времена да се Дом народа ФБиХ конституише у пуном сазиву.

"Посјетио сам посљедњих дана неке кантоне и апеловао да Дом народа буде формиран што брже. Још имамо неколико дана да то учине", рекао је Инцко.Оставите одговор