Човић: Састанак шесторке што прије

Лидер ХДЗ-а БиХ Драган Човић сматра да састанак водеће шесторке треба да буде одржан што прије, с циљем постизања ефикасног договора о квалитетној парламентраној већини. Човић сматра да ову седмицу треба искористити за билатералне разговоре, јер је сигуран да ће већ идуће седмице кренути парламентарне расправе о иницијативама које су раније покренуте у Представничком дому […]

среда, октобар 10, 2012 / 10:41

Лидер ХДЗ-а БиХ Драган Човић сматра да састанак водеће шесторке треба да буде одржан што прије, с циљем постизања ефикасног договора о квалитетној парламентраној већини.

Човић сматра да ову седмицу треба искористити за билатералне разговоре, јер је сигуран да ће већ идуће седмице кренути парламентарне расправе о иницијативама које су раније покренуте у Представничком дому и Дому народа.

"Моја жеља је да што прије сједнемо и договоримо квалитетну парламентарну већину, која ће бити идентична на нивоу Федерације БиХ  и кантона, прије свега ове двије у централној БиХ у којима је мијешана национална структура и, наравно, с тим се веже Савјет министара" – рекао је Човић за "Дневни аваз".

Коментаришући јучерашњу пресуду Уставног суда ФБиХ у случају Деснице Радивојевића, Човић каже да предсједник Федерације Живко Будимир треба хитно повући потез.

"Предлажем Будимиру да не позива више на пријевремене изборе, већ да активира оставку предсједника ФБиХ, да би олакшао процедуру у БиХ и да би се створио амбијент да се убрзано изађе из кризе" – поручио је Човић.

Он истиче да је реконструкција власти на федералном нивоу неминовност и да у њој морају бити представници хрватског народа у складу с легитимитетом и Уставом. Човић вјерује да Будимир има довољно мудрости, због чега је поновио да би било најбоље да се "човјек повуче и омогући Федерацији да ухвати замах који је изгубила посљедње двије године".

Лидер ХДЗ-а БиХ потврдио је да је презадовољан одзивом гласача ове странке на локалним изборима, као и бројем освојених одборничких мјеста, али је изразио жаљење што ХДЗ БиХ није освојио начелничке позиције у Крешеву, Бусовачи и Витезу.

Према његовим ријечима, у срединама у којима Хрвати дијеле простор с бошњачким народом, СДА је то вјешто искористила па су прошли њихови кандидати, као што је случај у Витезу или Оџаку.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *