Човић: Оваква БиХ нема своју, нити европску будућност

Предсједник Хрватске демократске заједнице БиХ Драган Човић рекао је да БиХ као грађанска држава у овом тренутку није могуће рјешење. Он је истакао да у БиХ мора хитно да буде обезбијеђена равноправност три конститутивна народ и свих њених грађана, додајући да БиХ неће моћи да иде евроатланским путем док не буде ријешено хрватско питање. "Оваква […]

недеља, фебруар 27, 2011 / 17:19

Предсједник Хрватске демократске заједнице БиХ Драган Човић рекао је да БиХ као грађанска држава у овом тренутку није могуће рјешење.

Он је истакао да у БиХ мора хитно да буде обезбијеђена равноправност три конститутивна народ и свих њених грађана, додајући да БиХ неће моћи да иде евроатланским путем док не буде ријешено хрватско питање.

"Оваква БиХ нема своју, нити европску будућност", рекао је Човић на редовној сесији "Круг 99" у Сарајеву.

Он рјешење хрватског питања у БиХ види кроз четири мултиетничке федералне јединице, како је то и предложио ХДЗ БиХ, али је, како каже, могуће да буде и неког другог рјешења.

Свако рјешење, каже Човић, које нуди уставну једнакост хрватског, српског и бошњачког народа и свих грађана и које обезбјеђује да се та једнакост може провести у парламенту апсолутно је прихватљива ХДЗ-у.

 

"Прије 19 година је речено да желимо независну и суверену БиХ, земљу равноправних грађана и њених народа , а данас БиХ није таква и рјешење тог питања морамо тражити заједно. ХДЗ ће учинити све да БиХ шо прије буде онаква каква смо жељели на референдуму", рекао је Човић.

Он је нагласио да је потребно формирати и трећу телевизију у БиХ и да је експертска група направила елаборат, који треба да усвоји Савјет министара БиХ. "Када имамо РТРС и ФТВ, онда треба омогућити Хрватима да имају исто", рекао је Човић

Када је у питању формирање власти, лидер ХДЗ БиХ тврди да је дошло до одређених помака у том погледу. "Посљедњих дана смо обавили много разговора и сматрам да смо приближили ставове. Вјерујем да је политички договор могуће постићи у наредних седам дана", сматра Човић, додавши да би то значило да би власт могла бити формирана до краја марта.

Он каже да ће ХДЗ БиХ бити задовољан уколико буде испоштована легитимна воља хрватског народа.

"То значи да се ово мало функција које су нам дате Дејтонским споразумом попуни легитимним представницима хрватског народа. Ми тек треба да се окренемо будућности и промијенимо Устав БиХ. То морамо урадити у наредна два-три мјесеца. На крају, то смо и обећали високом представнику у БиХ Валентину Инцку и замјенику државног секретара САД-а Џејмс Стајнбергу", објаснио је Човић.

Према његовом мишљењу, БиХ мора отворити себи врата европске будућности БиХ и тражити потпуно другачија рјешења када је у питању Изборни закон.

Коментаришући изјаву високог представника у БиХ Валентина Инцка да не би било оправдано одустати од улоге ОХР-а све док не буде успостављени домаћи механизми који ће ефикасно рјешавати проблем опструкционизма, Човић је рекао да дубоко вјерује да ће ЕУ врло брзо евидентирати потребу да пошаље свог представника који ће отворити европски пут БиХ, а то значи да ОХР добија потпуно другачију улогу.

"Ја сам увјерен да ми коначно морамо преузети одговорност за оно што се дешавало у БиХ", рекао је он.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *