Човић-Љубић: Састанак 5. септембра у Мостару

Предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић и лидер ХДЗ-а 1990 Божо Љубић упутили су позиве предсједницима СДА, СДП-а, СНСД-а и СДС-а на заједнички састанак 5. септембра у Мостару, јавља дописник Срне. У позиву који потписују Човић и Љубић наводи се да БиХ ни након више од десет мјесеци од избора БиХ нема нови савјет министара и […]

петак, 26 августа, 2011 / 23:05

Предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић и лидер ХДЗ-а 1990 Божо Љубић упутили су позиве предсједницима СДА, СДП-а, СНСД-а и СДС-а на заједнички састанак 5. септембра у Мостару, јавља дописник Срне.

У позиву који потписују Човић и Љубић наводи се да БиХ ни након више од десет мјесеци од избора БиХ нема нови савјет министара и да састанак заказују ради убрзања процеса успостављања Савјета министара као битне претпоставке функционисања институција и рјешавања дубоке институционалне и политичке кризе, те приближавања БиХ Европској унији.

"Ми, предсједници ХДЗ-а БиХ и ХДЗ-а 1990 и чланови колегијума домова Парламентарне скупштине БиХ, позивамо предсједнике политичких странака чији представници чине колегијуме Представничког и Дома народа Парламентарне скупштине БиХ (СДА, СДП, СНСД и СДС) на заједнички састанак. Тема састанка била би управо формирање Савјета министара", наводи се у позиву који су потписали Човић и Љубић.

Састанак би требало да буде одржан у згради ХДЗ-а БиХ у Мостару.

"Надамо се да ћете подржати ову иницијативу и одазвати се нашем позиву. Изражавамо, такође, спремност да се одазовемо сваком вашем позиву који води ка овом циљу", наводи се у позиву.

Босић: СДС ће се одазвати састанку

Предсједник Српске демократске странке Младен Босић изјавио је Срни, да је добио позив лидера ХДЗ-а БиХ Драгана Човића и ХДЗ-а 1990 Боже Љубића за заједнички састанак 5. септембра у Мостару, те потврдио да ће се представници СДС-а одазвати том састанку.

Босић очекује да ће се сви који су позвани одазвати састанку.

"Уколико се сви одазову на састанак, евидентно је да се тиме стварају услови за дијалог. Да ли ће тај дијалог донијети рјешења зависи од тога хоће ли сви пристати на разговор и компромисе или ће наставити са политиком уцјена, искључивости и не прихватања аргумената", истакао је Босић.

Босић је рекао да представници СДС-а на разговор иду припремљени и да су њихови аргументи јасни, а односе се, прије свега, на принцип ротације у Савјету министара БиХ.

Босић очекује да такав принцип усвоје све стране, а у том случају не би било тешко саставити нови савјет министара БиХ.

Васић: Додик долази на састанак

Предсједник СНСД-а Милорад Додик одазваће се позиву лидера ХДЗ-а БиХ Драгана Човића и ХДЗ-а 1990 Боже Љубића за заједнички састанак 5. септембра у Мостару – изјавио је Срни извршни секретар СНСД-а Рајко Васић.

Васић је потврдио да је СНСД добио позив, који је упућен вјероватно у координацији, након недавног састанка Додика и Човића.

Он је подсјетио да је Додик раније изјавио да ће учествовати на сваком разговору у вези са формирањем Савјета министара БиХ, уз услов да нема странаца и аранжмана у њиховој режији.

"Постоји још читав низ константних ставова СНСД-а у погледу БиХ, равноправности и ротације који нису никакви услови и уцјене", закључио је Васић.