Човић говори о проблемима у предсједништву, успут признао геноцид

Предсједник ХДЗ БиХ Драган Човић изјавио је јучер, након сједнице Предсједништва ове странке, како „не можемо бити задовољни, како политичком, тако и сигурносном, економском и социјалном ситуацијом, јер је све то међусобном испреплетено“, јавља Хрватски Медијски Сервис. – Владу у ХНЖ ћемо, надам се, имати до краја седмице, али тамо гдје смо успоставили власт немамо […]

уторак, 7 јула, 2015 / 15:20

Предсједник ХДЗ БиХ Драган Човић изјавио је јучер, након сједнице Предсједништва ове странке, како „не можемо бити задовољни, како политичком, тако и сигурносном, економском и социјалном ситуацијом, јер је све то међусобном испреплетено“, јавља Хрватски Медијски Сервис.

– Владу у ХНЖ ћемо, надам се, имати до краја седмице, али тамо гдје смо успоставили власт немамо парламентарних већина ни на ентитетској, а једнако тако ни на разину БиХ, казао је Човић.

Казао је како парламенти у БиХ данас немају уопште материјала о којем би расправљали и то само пар мјесеци након спровођења изборних резултата, док Заступнички дом Федералног парламента није у стању усвојити ни дневни ред.

„Имамо безброј проблема које смо поставили себи за задатак да ћемо рјешавати у почетку нашег мандата којег нисмо успјели отворити због различитог гледања на парламентарну већину“, рекао је Човић.

Хрватски члан Предсједништва БиХ је најавио овај седмица долазак великог броја представника међународних институција и пријатеља БиХ из читавог свијета, а један од разлога је и Комеморација у Сребреници 11. јула.

Човић је казао како је то била прилика у којој су могли изложити кључне ствари барем када је у питању вањска политика те да се оне ставе на дневни ред и заврше на нивоу Савјета министара и Парламентарне скупштине БиХ.

„Нажалост, то иде врло споро и не видим ни један разлог зашто наш акцијскини план или фамозна реформска агенда на разини БиХ или координацијски механизам нису били завршени до ових дана како би могли пријатељима с којима ћемо имати интензивне разговоре рећи то и то смо завршили, а овако нам остаје само да им кажемо како ћемо нешто завршити у будућем времену“, истакао је Човић.

Човић је нагласио како ово вријеме ХДЗ БиХ мора максимално користити како би све оне активности које су обећали својим бирачима ставили на дневни ред од економског, социјалног, културног аспекта, па и до међународних праваца интегрирања БиХ, када је у питању ЕУ и НАТО савез.

„Видјећете много иницијатива у наредна двије седмице од представника наших министарстава, јер желимо пробудити и покренути ову читаву атмосферу која иде у потпуно другачијем правцу“, казао је Човић.

На питање новинара о Резолуције у Сребреници и о подјелама око тога у Предсједништву БиХ, Човић је рекао:

„Постоје подјеле, почели су писат властита писма, што се до сада није радило. Имали смо јасан став колективног шефа државе и говорили смо како водимо вањску политику, а сада смо дошли у ситуацију да кад не знамо што хоћемо, други врло лако направе слику гдје нитко ни с ким не може и како имамо много проблема“.

Такође, додао је како не види због чека су опет праве политички проблеми око Сребренице, јер је у Сребреници начињен геноцид. Човић сматра како је то врло јасно препознато, бар кроз двије резолуције када је у питању Европски парламент.

„Не видим сврхе зашто се поново иритирају и отварају ова питања, а посебно у вријеме када се одржава ова комеморација и гдје су сви рањиви због тога, те још осјетљивији што ће се о томе казати”, казао је Човић. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *