Човић: Двоентитетски се више не може

БЕОГРАД – Предсједник Хрватске демократске заједнице БиХ Драган Човић сматра да је двоентитетска БиХ неодржива и да неће преживјети без истинске уставне једнакости сва три конститутивна народа, а то је власт на три нивоа са четири федералне јединице.   "Рјешење које ми нудимо подразумијева успостављање власти на три нивоа, кроз четири федералне јединице са сједиштем […]

недеља, децембар 12, 2010 / 14:26

БЕОГРАД – Предсједник Хрватске демократске заједнице БиХ Драган Човић сматра да је двоентитетска БиХ неодржива и да неће преживјети без истинске уставне једнакости сва три конститутивна народа, а то је власт на три нивоа са четири федералне јединице.

 

"Рјешење које ми нудимо подразумијева успостављање власти на три нивоа, кроз четири федералне јединице са сједиштем у Мостару, Сарајеву, Бањој Луци и Тузли. Федерална јединица са сједиштем у Мостару била би са хрватском националном већином", рекао је Човић за београдску "Политику".

Он је додао да би федералну јединицу са хрватском већином чинила Посавина и средња БиХ, а све остало је ствар преговора са представницима Срба и Бошњака.

"Свима је јасно да се Република Српскa може трансформисати искључиво вољом српског народа и његових политичара. А како ће на крају изгледати територијално устројство ствар је компромиса и договора представника три народа", каже Човић.

Човић је нагласио да су основе Вашингтонског споразума, који су потписали Хрвати и Бошњаци, давно напуштене, те да су неки међународни званичници вјеровали да могу елиминисати утицај хрватског народа као равноправног у БиХ.

Говорећи о избору предсједавајућег Савјета министара БиХ, Човић је рекао да ту не може бити ништа спорно, као што није било ни прије четири, односно осам година када су на то мјесто изабрани бошњачки, односно српски представник и да на то мјесто траба да засједне Хрват.

“Настојања СДП-а да ту функцију приграби за себе је заправо покушај елиминисања утицаја хрватског народа на политички живот у БиХ", нагласио је Човић, оптуживши СДП да покушава елиминисати представнике ХДЗ БиХ из власти, као и 2000. године, те да то нису спекулације.

Он је рекао да СНСД, ХДЗ-ом 1990 и ХДЗ БиХ повезују слична размишљања о будућности БиХ и разумијевање духа БиХ.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *