Човић: Договорили смо се да тужимо АБА лигу

Први човјек Црвене звезде Небојша Човић рекао је да постоји начелни договор да се поднесе тужба против АБА лиге због скандала који су потресли то такмичење. Човић је у разговору за „Вечерње новости“ истакао да је прави тренутак за промјене застарјелог приватничког модела лиге послије промјене правила ко иде директно у Евролигу у току такмичења. […]

понедељак, 1 априла, 2013 / 11:48

Први човјек Црвене звезде Небојша Човић рекао је да постоји начелни договор да се поднесе тужба против АБА лиге због скандала који су потресли то такмичење.

Човић је у разговору за „Вечерње новости“ истакао да је прави тренутак за промјене застарјелог приватничког модела лиге послије промјене правила ко иде директно у Евролигу у току такмичења. Хрвати и Словенци пословично мудро ћуте, док Партизан и Раднички прате Звезду са безбједне раздаљине.

Звезда, иначе, нема представнике у Борду Евролиге, у којем сједе предсједник АБА лиге Радован Лорбек и представници Цедевите, Олимпије и Партизана.

„Сваки клуб има своју политику и свој приступ. Ми смо још у септембру прошле године на састанку Борда упозорили да постоји несклад између пропозиција АБА лиге и Евролиге. Увјеравали су нас да ће бити онако како је записано у правилима регионалне лиге“, нагласио је Човић, „Звезда сада принципијелно инсистира на промјени власничке и управљачке структуре, како би се лига унаприједила и усагласила са стандардима Евролиге. Без тога, неће имати будућност у Евролиги и другим еврокуповима“.

Човић је нагласио да би било добро да српски клубови у регионалном такмичењу наступају јединствено.

„Чињеница је да та лига не може да постоји без клубова, а у томе српски имају велики значај. Звезда исте ставове заступа у Београду, Загребу, Љубљани и принципима и захтјевима не тргујемо и никоме се не удварамо. Нисмо се бавили лобирањем, очекујемо да се договоримо са осталим потписницима споразума из 2009. године уколико је то уопште могуће, и да тако наступимо на Борду. Урадили смо и правну анализу свих догађаја и постоје елементи за наплату штете. Не заборавите да је „Сидро“ предузеће, и када направи штету другом предузећу, мора да је надокнади. Ипак, све то може да буде ствар договора“.

Човић је истакао да постоји основ за тужбу против АБА лиге, као и да би она могла да буде поднијета на неколико мјеста.

„Основ тужбе је да вам је неко промијенио правила мјесец дана прије краја лиге и да сте били преварени, а онда се штета математички израчуна. Имамо начелни договор, остало је да адвокати одраде свој дио посла. Гледаћемо и како се други понашају. У очима српске јавности испада да су ови што ћуте добри момци, а ови што причају лоши. Нажалост, мали број оних који се баве овом проблематиком је направио детаљну анализу прописа Евролиге и Еврокупа, тако да постоји велики фактор незнања из којег појединци у неким медијима манипулишу јавношћу“, нагласио је Човић.

На констатацију да у јавности провејава утисак да Звезда води лични рат са људима из Јадранске лиге, Човић је одговорио:

„То би неки жељели тако да представе. Ако Звезда води лични рат, онда неки имају личне пријатеље у АБА лиги, али да се не бавимо тиме. Нема ничег личног, само треба утврдити да ли је почињена грешка и ко је за њу најодговорнији. Није наш проблем што предсједник лиге Лорбек то схвата лично. Знате, ко ради тај и гријеши, али смо умјесто на извињење наишли на дезинформације, манипулације, ароганцију и омаловажавање. Не продајемо ми Лорбеков производ, већ он наш. Нисмо ми његов сервис, него је он наш. Да је био мало мудрији и одговорнији, мислим да до свих ових проблема не би дошло. Тачно је да смо сви добровољно ушли у регионалну лигу, чак и они који причају да нису. Међутим, прави је тренутак да наши клубови, који чине њену осовину, добију и одговарајућа мјеста и могућност да учествују у раду. Нико не жели да тјера Лорбека или да са било ким води лични рат, већ да заједно унаприједимо лигу и исправимо превазиђене ствари, као што је избор предсједника на неограничено вријеме“.Оставите одговор