Човић: Договор о промјенама изборног закона до 15. фебруара

Предсједавајући Предсједништва БиХ Драган Човић очекује да ће коначан политички договор о промјенама Изборног закона БиХ бити постигнут најкасније до 15. фебруара када ће бити предат захтјев за чланство у ЕУ. Говорећи о промјенама Изборног закона, Човић је рекао да је постигнут консензус о промјенама одређених ствари које су мање политичке, а више правне и […]

понедељак, 25 јануара, 2016 / 10:26

Предсједавајући Предсједништва БиХ Драган Човић очекује да ће коначан политички договор о промјенама Изборног закона БиХ бити постигнут најкасније до 15. фебруара када ће бити предат захтјев за чланство у ЕУ.

Говорећи о промјенама Изборног закона, Човић је рекао да је постигнут консензус о промјенама одређених ствари које су мање политичке, а више правне и техничке природе, али да су близу и политичка рјешења, иако она још нису до краја прецизирана.

"Вјерујем да ћемо политичким договором о измјенама Изборног закона Европи врло скоро послати још једну снажну поруку, а то је да смо способни самостално рјешавати проблеме и да БиХ може функционисати као озбиљна земља која заслужује мјесто у великој ЕУ породици", рекао је Човић за "Вечерњи лист".

Човић је истакао да је велики искорак БиХ на њеном путу у ЕУ учињен и да је предаја захтјева за чланство у ЕУ 15. фебруара у Бриселу засигурно један од историјски важних датума у новијој историји БиХ.

Он је навео да је предаја захтјева средство које ће додатно интензивирати процес европске интеграције БиХ и одржати узлазну путању односа у БиХ, што је посебно потребно.

Човић је рекао да ускоро очекује активацију Акционог плана за чланство у НАТО, истичући да је то друго велико питање на којем се ради, а које је уско везано за европски пут.

"Чланство у НАТО засигурно би, уз општу безбједност, унаприједило одбрамбене капацитете БиХ и способност Оружаних снага, како у војном тако и у цивилном смислу, те спремност за дјеловање у оквиру међународних мировних мисија", навео је Човић.

Он је истакао да би током наредне године могло бити разматрано и питање реорганизације Федерације БиХ, оцјењујући да је она потребна због веће функционалности, бољег система управљања и обезбјеђења равноправости народа и свих национално неопредијељених грађана.Оставите одговор