Човић: БиХ не може бити класично грађанска

Предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић изјавио је да БиХ никада не може функционисати као класична грађанска држава. Човић је истакао да је потребно наћи мјеру између националног, етничког, колективног и грађанског, јер "без тога не иде". "Треба нам модерно организована БиХ. Морамо направити унутрашњу организацију која ће да буде много рационалнија. Ово што сад имамо […]

уторак, октобар 16, 2012 / 08:37

Предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић изјавио је да БиХ никада не може функционисати као класична грађанска држава.

Човић је истакао да је потребно наћи мјеру између националног, етничког, колективног и грађанског, јер "без тога не иде".

"Треба нам модерно организована БиХ. Морамо направити унутрашњу организацију која ће да буде много рационалнија. Ово што сад имамо евидентно не може нормално да функционише", истакао је Човић синоћ за Федералну телевизију.

Према његовим ријечима, покушава се кроз билатералне разговоре лидера водећих политичких странака у БиХ доћи до рјешења.

Човић очекује да би се до договора о будућој парламентарној већини могло доћи прије одржавања наредних сједница домова Парламентарне скупштине БиХ.

Коментаришући приједлог предсједника Републике Српске Милорада Додика за демилитаризацијом БиХ, Човић је напоменуо да је ХДЗ БиХ прије 10 година заговарао ту идеју као једно од рјешења.

Наглашавајући да о томе није разговарао са Додиком, Човић је навео да очекује да ће њих двојица и о том питању постићи заједнички став без великих проблема.

"Додик је разумна особа и транспарентније од свих нас износи ставове о тешким питањима за БиХ. Био бих срећан да и међу бошњачким политичарима има неко са ким бих могао да разговарам као са Додиком", каже Човић.

Он је рекао да је Додик изузетна особа и да између њих двојице постоји завидан ниво повјерења. "Ријетки су политичари са којима имам тај ниво повјерења. Био бих срећан да има више таквих политичара у БиХ", истакао је Човић.

На питање да ли ће ХДЗ БиХ гласати за смјену министара из СДА у Савјету министара БиХ, Човић је одговорио да би требали бити досљедни, јер су за смјену гласали у Представничком дому, или у супротном морају образложити зашто су промијенили став.

Коментаришући иницијативу Амбасаде САД о измјени Устава Федерације БиХ /ФБиХ/ и реконструкцији тог ентитета, лидер ХДЗ-а БиХ је рекао да је "она остала на површини, доста оквирна и без садржаја".

Он је скептичан да ће невладин сектор понудити адекватно рјешење. "Ако неко мисли да ће невладин сектор нешто направити и да ће то проћи у Парламенту, онда је политички наиван. То се мора завршити са лидерима", тврди Човић.

Лидер ХДЗ-а БиХ сматра неприхватљивим приједлог предсједника СДА Сулејмана Тихића о укидању кантона и предлаже формирање три регије у ФБиХ – мостарске, тузланске и сарајевске.

Човић је против ванредних избора у ФБиХ, јер је народ на локалним изборима рекао кога жели у ентитетској Влади.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *