Чордаш у Теслићу обећао мост до Госпе Конџилске

Министар за избјеглице и расељена лица Републике Српске Давор Чордаш присуствовао је данас прослави Патрона жупе св. Јосипа у Теслићу, на којој се окупио велики број вјерника који су присуствавали мисном слављу и прослави светковине свог заштитника.

понедељак, 19 марта, 2018 / 15:21

Министартство већ дуги низ година улаже значајна средства за обнову вјерских објеката и неопходне инфраструктуре како би обезбиједило што боље животне услове, како за повратнике тако и за домицилно становништо на подручју теслићке општине.

Тренутно су у току активности на реализацији пројекта изградње моста у Горњој Комушини. Министарство ће се у овај пројекат укључити кроз обезбијеђивање половине потребних средстава. Изградња овог моста важна је не само за повратнике у овај крај, него и за многобројне вјернике који сваке године походе ово чувено Маријанско светиште Госпе Конџилскe, истакао је Чордаш.

Он је додао да ће Министарство и у наредном периоду наставити да пружа подршку обнови и изградњи вјерских објеката, јер само на подручјима гдје се они обнављају и граде постоје услови за одрживи повратак.

Министарство је само у протеклих шест година на простору теслићке општине уложило у пројекте обнове вјерских објеката, обнове и реконструкције стамбеног фонда и инфраструктуре, те у пројекте одрживог повратка и развојних програма преко 900.000 КМ. Само за обнову дома културе у мјесту Подконџило у МЗ Горња Комушина и модернизацију пута у селу Бардаци уложено је око 125.000 КМ.

У општини Теслић ће кроз Потпројекат БХ2 Регионалног програма стамбеног збрињавања бити изграђено 29 кућа за повратничке и интерно расељене породице, док ће се у оквиру Потпројекта БХ4 чија је прва фаза реализације у току, изградити 28 кућа за хрватске повратнике. Укупна вриједност ова два Потпројекта у оквиру којих ће бити бити изграђено 57 кућа за повратнике, избјегла и расељена лица, износи 2.000.000 КМ.Оставите одговор