Чордаш, Новић и Симић о 11 милиона уложених у Дервенту

Кроз реализацију Програма рјешавања проблема расељених лица, избјеглица и повратника и путем имплементације заједничких пројеката (РСП, САФ, ОПЕЦ и ЦЕБ 2), у протеклих седам година на простору Дервенте, Министарство је уложило преко 11.000.000 КМ

среда, 14 марта, 2018 / 13:40

Све у циљу стварања што бољих животних услова повратницима и расељеним лицима у овој локалној заједници, речено је на данашњем састанку министра за избјеглице и расељена лица Републике Српске Давора Чордаша са начелником општине Дервента Милорадом Симићем и делегатом у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Средојем Новићем.

У претходном периоду Министарство је реализовало велики број инфраструктурних пројеката, изграђен је значајан број стамбених јединица, обновљају се вјерски објекти и у континуитету се пружа помоћ повратницима у стварању услова за одржив повратак.

Министар Чордаш је истакао да је један од најзначајнијих пројеката које Министарство реализује на простору дервентске општине, изградња Геријатријске установе која ће моћи да прими преко 100 корисника, те је нагласио да је ово је значајан пројекат не само за Дервенту него и за подручје читаве регије од Новог Града до Добоја.

Геријатријска установа се гради у оквиру Пројекта "Затварања колективних центара и алтернативних смјештаја путем осигурања јавних стамбених рјешења – ЦЕБ 2" и вриједан је 1.944.000 КМ. Грађевински радови на овом објекту ће бити завршени у наредних мјесец дана, а потом слиједи у унутрашње опремање објекта за шта ће бити издвојено још додатних 1.105.000 КМ како би ова установа била стављена у функцију.

У дервенстком Новом насељу у току је и изградња зграде са 30 станова за интерно расељена лица, укупне вриједности око 1.100.000 КМ, која се гради у оквиру Поптпројекта БХ3 Регионалног програма стамбеног збрињавања (РСП).

У плану је и да се кроз Потројекте БХ2, БХ4 и БХ5 изгради још 113 стамбених јединица за повратнике, избјеглице и интерно расељена лица са подручја Дервенте укупне вриједности 3.200.000 КМ.

Делегат у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Средоје Новић истакао је да је добра сарадња свих институција један од главних услова за реализацију свих поменутих пројеката. Повратне информације од људи са терена, говоре да су реализовани пројекти на простору Дервенте имали велики утицај да се побољшају животни услови свих становника ове општине.

Начелник општине Дервента Милорад Симић је рекао да је општина Дервента препознала значај имплементације пројеката на подручју Дервенте, који су веома важни, не само за повратнике и расељена лица него и за домицилно становништво. Он је изразио спремност да се општина активно укључи у даљу рализацију свих пројеката и ставио на располагање све општинске капацитете. Симић се захвалио Влади Републике Српске и Министарству за сва досадашња улагања у ову општину која се развија убрзаним корацима и представља једну од најразвијенијих локалних заједница у Републици Српској.3 КОМЕНТАРА

 1. Саша,

  не улазим у приче о другим, али морам да нешто кажем за Симића.
  Ја сам човјек из привреде, радио сам и учио од најбољег директора у БиХ, покојног Младена Тодоровића, институције бившег Фамоса.

  Симић ме подсјећа на њега, резултати говоре у корист томе, човјек је невјероватно добар организатор,зна те у секунди позитивно купити, јако, забаван и симпатичан боем, воли сјести са друштвом, ма убио се да са таквим за четири године очистим и запослим Републику Српску, све успут да се проведемо.

  Па заслужили би да нам муда у кривини заносе они који би се огребали о наше резултате у привреди, те стварању нормалних услова живота младим људима, сигурном послу после њихове испуњене младости, као и враћању достојанства родитељима и свакој породици, зар није тако друже Симо?.

  Мени и Симићу не требају милиони, нама је доста добра домаћа ракија, некад да одемо у риболов на прелијепе планинске ријеке, можда да некад нешто набодемо(мезе) и то је све.