Чордаш избјегли и расељени новац улаже у Лакташе

Министар за избјеглице и расељена лица Републике Српске Давор Чордаш потписао је данас са начелником општине Лакташи, Ранком Карапетровићем Уговор о реализацији Пројекта "Набавка опреме за одржавање инфраструктуре-одводних канала”, укупне вриједности 40.000 КМ.

четвртак, 15 фебруара, 2018 / 17:09

"Подршка реализацији инфрастуктурних пројеката је веома важна за сваку локалну заједницу, поготово за ону гдје живе расељена лица и повратници. Имплементацијом пројеката ове врсте стварају се предуслови за одрживи повратак. Поред инфрастуктурних пројеката, ми настојимо плански да радимо и на реализацији пројеката изградње и обнове стамбених јединица", рекао је Чордаш.

Чордаш је додао да су ова средства обезбијеђена из буџета за 2018.годину, како би се пружила подршка локалној самоуправи у реализацији пројеката који ће побољшати услове живота интерно расељених лица на подручју општине Лакташи.

Министарство у континитету улаже у општину Лакташи с циљем побољшања положаја расељених лица и повратника. У току је и реализација Регионалног програма стамбеног збрињавања (РСП), у оквиру којег ће кроз Потпројекат БХ4 бити изграђено укупно 12 кућа за интерно расељена лица и повратнике хрватске и српске националности, док је у припреми имплементација Потпројеката БХ5 и БХ6 чијом ће рализацијом бити изграђено 20 кућа. Једна индивидуална стамбена јединица биће изграђена и кроз реализацију Пројекта обнове стамбених јединица (САФ). Укупна вриједност ова два пројекта која се реализују на простору лакташке општине износи око 1.400 000 КМ.

Министарство за избјеглице и расељена лица Републике Српске је у протеклих шест година за реализацију пројеката обнове и изградње стамбеног фонда, реконструкције и изградње инфраструктуре, обнове вјерских објеката, те пројекте одрживог повратка и развојне програме, на подручју општине Лакташи обезбиједило више од 500.000 КМ.

Карапетровић је истакао да је Министарство за избјеглице и расељена лица Републике Српске и у претходном периоду реализовало у сарадњи са општинском управом велики број пројеката на подручју Лакташа, што је свакако утицало на стварање бољих услова живота за све становнике Лакташа.

Карапетровић је министра упознао са тренутним стањем у општини Лакташи, уз наду да ће се и овој години наставити са реализацијом пројеката који ће имати за циљ побољшање статуса расељених лица и повратника у овој локалној заједници.Оставите одговор