Чолак се чуди што споразум са Србијом није потписан

Министар правде БиХ Бариша Чолак каже да му није јасно зашто још није потписан протокол о сарадњи на предметима ратних злочина између Тужилаштва БиХ и Тужилаштва за ратне злочине Србије, јер нема сметњи за то. "Све је усаглашено са Србијом и представници тужилаштава само треба да то потпишу. Мишљење смо давно доставили и Предсједништву БиХ, […]

петак, 24 августа, 2012 / 08:38

Министар правде БиХ Бариша Чолак каже да му није јасно зашто још није потписан протокол о сарадњи на предметима ратних злочина између Тужилаштва БиХ и Тужилаштва за ратне злочине Србије, јер нема сметњи за то.

"Све је усаглашено са Србијом и представници тужилаштава само треба да то потпишу. Мишљење смо давно доставили и Предсједништву БиХ, али нисмо добили никакву повратну информацију", рекао је Чолак за "Еуроблиц".

Он је појаснио да у питању није међудржавни споразум, него протокол, какве државе могу међусобно да потпишу "на стотине, ако треба".

"Ни Министарство правде, ни Предсједништво немају никаквих надлежности у вези са протоколом. Тужилаштво се због различитих ставова чланова Предсједништва налази у неугодној ситуацији, а Предсједништво се не изјашњава и тако је све у застоју", рекао је Чолак за "Глас Српске".

Дамир Бећировић, савјетник хрватског члана Предсједништва БиХ Жељка Комшића, каже да "мишљење Министарства правде БиХ ништа не значи".

"Савјет министара БиХ још није упутио приједлог протокола са Србијом и Предсједништво БиХ зато не може да се изјасни о њему", рекао је Бећировић за "Еуроблиц".

Чолак је у изјави "Гласу Српске" најавио ускоро укидање Апелационог одјељења Суда БиХ и оснивање