Цокулићи: Да ли је Бема тас на ваги два блока

Судећи према борби политичара за наклоност Маринка Умичевића, власника Фабрике обуће "Бема", изгледа да ће његове ципеле одлучити побједника и на наредним општим изборима. Пише Небојша Вукановић Градоначелник Требиња Славко Вучуревић дуго времена је поприлично неуспјешно покушао да копира Милорада Додика у неодмјереним изјавама, арогантности и бахатом понашању, па је ред да и предсједник преузме […]

петак, 2 маја, 2014 / 12:50

Судећи према борби политичара за наклоност Маринка Умичевића, власника Фабрике обуће "Бема", изгледа да ће његове ципеле одлучити побједника и на наредним општим изборима.

Пише Небојша Вукановић

Градоначелник Требиња Славко Вучуревић дуго времена је поприлично неуспјешно покушао да копира Милорада Додика у неодмјереним изјавама, арогантности и бахатом понашању, па је ред да и предсједник преузме неке идеје од побједника последњих локалних избора у Требињу. Не знам да ли ће Додик и његови сарадници обилазати куће по Републици Српској даривајући гласачима "бемине" калоше и цревље, али је врло вјероватно да ће Умичевић уочи избора положити неколико камена темељаца широм Републике Српске за своје нове погоне и отворити више стотина радних мјеста.

СНСД је кампању почео користећи своја најјаче оружје, новац, а док је јавних предузећа, кредита, обвезница, банака, Руса и ММФ, црвени неће жалити народни новци за куповину противника и гласова. Примјењујући тактику Шиптара на Косову, који су прво по папреним цијенама куповали куће и имања најбогатијег и најутицајнијег домаћина у српским селима, а потом су сиромашни Срби под притиском одлазили продајући очевину за багателу, и Додик је почео да разбија опозицију купујући утицајне политичаре. Увјерен сам да ће Маринко Умичевић бити само један у низу високих функционера опозиционих партија који ће до октобра промијенити дрес, а сваки пребјег медији под контролом власти искористиће да задају жестоке ударе опозицији. Уласком напредњака Адама Шукала у коалицију са ДНС-ом Додик је успио на неки начин да амортизује опозициону причу о таласу промјена и Вучићевој подршци, а раније договорени Умичевићев трансфер темпиран је за дан када опозиционе странке формирају Савез за промјене како би се омаловажио и исмијало уједињење противника.

Иако би било природно да опозиционе странке имају иницијативу и диктирају темпо налетима и таласима жестоких удара на противника који не држи гард јер су му под теретом бројних афера тешке руке пале до појаса, стиче се утисак да опозиција из полу-дефанзиве одговара на потезе власти. Да Додик има иоле озбиљне противнике питање побједника на предстојећим изборима било би давно ријешено јер послије безброј превара, пљачке, свеопште народне биједе, неиспусњених обећања и корупционашких афера власт би давно истакла бијелу заставу и само гледала гдје да се склони и избјегне народни гњев и заслужену казну. Додик има невјероватно срећу да осим Младена Босића, од остатка опозиције не би могао за себе одабрати повољније противнике. Иванић и Чавић су га довели на власт 2006. године па онда добили ногу у задњицу, а о Глигорићу, Кузмановићу и квази-лидерима других опозиционих странака сувишно је трошити мастило.

То што се опозиционе странке уједињују за њих је у принципу добар потез, али је лоше што се у првим редовима налазе особе са великим хипотекама из прошлости, попут Тихомира Глигорића који може бити добар свједок сарадник у процесима који ће се евентуално водити против челника актуелне власти, али не и првоборац у борби за правду и поштење. Младен Босић не носи хипотеке из прошлости, и особе попут Глигорића, или маргиналаца попут Здравка Крзмановића и Миланка Михајлице, нанијеће штету и отворити простор за нападе, што се могло видјети и у тв-дуелу на РТРС. Такође бар јавно није требало експонирати Ацу Прелића, Душка Вукотића, јер се даје прилика власти да устврди како су протести Ветерана и бораца били изрежирани у опозиционој кухињи.

Поједини СДС-ови и опозициони градоначелници сулудим потезима, попут шићарџијског предизборног повећања плата у Градишци и Доњем Жабару, или очигледног непотизма, партијског запошљавања, злоупотреба, Босићу праве огромну штету и уколико жели да покаже одлучност и лидерство он мора скупити санге да лупи шаком од сто, пресјече зачарани круг и обрачуна се са функционерима своје странке и коалиције који раде супротно интересима народа и државе. Бијелу књигу прво треба отворити и ишчитати у својим редовима, што ће на почетку бити можда мало и болно, али ће далекосежно довести до оздрављења и резултата.

Када су доживили дебакл на изборима 2006. године у СДС-у су тврдили да су чули глас народа који их је казнио за лош рад и руковођење државом, и да ће великим заокретом и смјенама прочистити редове и покушати да поврате некадашњу моћ и утицај. Осим младог градоначелника Пала скоро да и нема нових лица у СДС-у, а са потрошеним метузалемима тешко ће бити убиједити народ да долазе крупне и позитивне промјене. ПДП се налази у терминалној фази распадања, и уколико Главни Баја још мало одријеши кесу и купи још неколицину ровитих кадровика врло је лако да Удружење Млађових економиских реформатора буде испод цензуса. Због тога је потпуно нелогично да СДС и ПДП дијеле кандидатуре јер ће Иванић тако оздравити али ће поприлично ослабити опозициони корпус. Умјесто њега Босић је у прве редове требао ставити нове, некорумпиране, неуцјењене, младе и успјешне људе из различитих области, а њихова ведра лица улила би народу оптимизам и вјеру у бољу будућност.

У дуел са Додиком не треба улазити са његовим оружјем, не треба се такмичити у популизму, театралном србовању, бројности и новцу већ са новим људима, програмима и идејама направити радикалан отклон и показати да сте потпуно другачији. Тада би Босићева побједа у октобру била сасвим извјесна, а вући за собом непотребно тешку композицију старих уцјењивача и метузалема само ће повећати неизвјесност при бројању гласова.0 КОМЕНТАРА

 1. Нека сада фронталук види како Вукан може написати добар текст када се консултује са Симом.

  Додуше, злобници ће рећи да је то зато што је Вукана нема у Савезу за два Младена (Сѕа2М).
  Коља први улетио.

 2. Ovaj „Bema“ je gospodin čovjek kako sam čuo, biznismen, zapošljava radnike i kako čujem firma mu dobro stoji.
  Zar ste mislili da će se jedan takav čovjek upustiti u posao sa Vučurevićem koji ni jedan intervju ne završi s mirom a da nekog novinara ne napadne, opsuje, da ne vrijeđa svoje političke protivnike spominjući im mrtve članove porodice (što je nedavno radio), dere se ko seljak neki na koridi bikova, urla, jednom rječju nema obraza a toliko grešan čovjek, tolike je nerugularne penzije potpisao u saradnji sa doktorom Andrićem, da Bog mili sačuva.
  Iskreno ja ne bih bio spreman jednu jedinu marku uložiti za rad nekoliko glasova ovog seljaka koji će sletiti sa vlasti za 2 godine.

 3. Vukanović je odličan novinar, ali čini mi se da ne razumije dvije stvari:

  – U borbi sa ljudima koji su osvjedočeni mafijaši pozivanje na objektivnost i ispadi objektivnosti nisu ništa drugo nego – naivnost….

  – Potpuno je nebitna inertnost sadašnje opozicije – na izborima 2014 se ne glasa za, nego protiv…

  To što ćemo kao narod propasti na ovim prostorima ukoliko opozicija poslije pobjede na izborima ne shvati ozbiljnost problema u kojima se nalazimo….to će biti znak da jednostavno nismo imali kapacitete za sopstveni, koliki-toliki – suverenitet….

 4. Ja bih prvo Vukanovicu ukazao na jednu materijalnu gresku. Umicevic nije vlasnik nikakve fabrike nego jedan od zaposlenih u toj fabrici. Doduse na mjestu tehnickog direktora ali ipak samo zaposlen. Vlasnici su neki slovenci i ne treba od njega praviti nikakvo privredno cudo. Dobro je sto te radnice rade pa makar i za 300km kad ne moze za vise ali to niti je njegova firma niti njegova zasluga. On je organizator posla koji je neko drugi uspostavio i neko drugi obezbijedio trziste.
  Druga zamjerka je sto se Adam spominje kao „naprednjak“ i povezuje neosnovano sa Vucicem i Srbijom. To Vukanovic dobro zna ali bez obzira sto mu je bio na svadbi i sto se privatno druze trebao bi ipak u profesiji da napravi otklon i pise i govori objektivno.
  Ne bi me iznenadio novi afirmativan tekst od Vukanovica o „trcem bloku“ Marka udbasa.

 5. Ja bih prvo Vukanovicu ukazao na jednu materijalnu gresku. Umicevic nije vlasnik nikakve fabrike nego jedan od zaposlenih u toj fabrici. Doduse na mjestu tehnickog direktora ali ipak samo zaposlen. Vlasnici su neki slovenci i ne treba od njega praviti nikakvo privredno cudo. Dobro je sto te radnice rade pa makar i za 300km kad ne moze za vise ali to niti je njegova firma niti njegova zasluga. On je organizator posla koji je neko drugi uspostavio i neko drugi obezbijedio trziste.
  Druga zamjerka je sto se Adam spominje kao „naprednjak“ i povezuje neosnovano sa Vucicem i Srbijom. To Vukanovic dobro zna ali bez obzira sto mu je bio na svadbi i sto se privatno druze trebao bi ipak u profesiji da napravi otklon i pise i govori objektivno.
  Ne bi me iznenadio novi afirmativan tekst od Vukanovica o „trcem bloku“ Marka udbasa.

 6. Вукане Србине, гдје нађе младог(ФЕДЕРАЛНОГ)начелника Пала кога прозва градоначелником?

  Тај несрећник је марионета сумњивих бизнисмена који су му купили изборе, сад то враћа довозом хиљада тона отпада из федерације понијешаним са најотровнијим хемикалијама,отпадом који је затрпан у свим изворишним зонама Пала и Српског Сарајева.

  Отпад је из Високог, између осталог фирме ПРЕВЕНТ, која је за новац уз знање и дозволу начелника и његових сатрапа испоручила отрове да тамо народ превентивно отрују, ако не успију другачије да униште ову поносну Сарајевско-романијску регију и Републику Српску.

  Народ стрепи, ко има паре купује воду за пиће,полиција истражује, народ чека резултате да их протјера из општине, да ли се ти зајебаваш, или стварно мислиш да Босић треба такве да понуди народу као спасиоце?

 7. Вукане Србине, гдје нађе младог(ФЕДЕРАЛНОГ)начелника Пала кога прозва градоначелником?

  Тај несрећник је марионета сумњивих бизнисмена који су му купили изборе, сад то враћа довозом хиљада тона отпада из федерације понијешаним са најотровнијим хемикалијама,отпадом који је затрпан у свим изворишним зонама Пала и Српског Сарајева.

  Отпад је из Високог, између осталог фирме ПРЕВЕНТ, која је за новац уз знање и дозволу начелника и његових сатрапа испоручила отрове да тамо народ превентивно отрују, ако не успију другачије да униште ову поносну Сарајевско-романијску регију и Републику Српску.

  Народ стрепи, ко има паре купује воду за пиће,полиција истражује, народ чека резултате да их протјера из општине, да ли се ти зајебаваш, или стварно мислиш да Босић треба такве да понуди народу као спасиоце?

 8. Фабрика је у власништву двојице Словенаца.
  Ради искључиво лон послове – хајде сјетимо се шта су то лон послови.
  Плата радница је 300 КМ.
  Директор се жали да је у години пуно празника па би их радо укинуо.
  Такође, директор не пропушта прилику да закука како жене користе, забога, трудничко боловање те га поврх тога понекад још и продуже…питам се само зашто…
  Укратко, то је примјер најуспјешније фабрике и најуспјешнијег директора у Српској.

 9. Шкоро и вечерас моли учеснике да се не прича о онима који нису присутни, Иванићу и Чавићу, а читава му емисија прође у причи о Додику. Е онда тај принцип не важи. О Додику може, иако ни он није био присутан.

  Изгледа да се и Шкоро помало убацује међу реуфовце.

 10. Vukan je po mom mišljenju veoma dobar novinar,koji ima petlju da napiše ono što mnogi drugi nesmiju ni da pomisle.Gledam ga sinoć na Tv,čovjek otvoreno govori bez dlake na jeziku.Ovaj Umićević od koga napraviše nekog velikog stručnjaka je zalutao u politiku i bolje bi mu bilo da radi što najbolje zna.Po mojoj ocjeni pored svojih neospornih sposobnosti Umićević ima sreće da je načelu firme kojoj vlasnici obezbede sve.Long posao podrazumijeva da ti je sve obezbeđeno a ti prodaješ samo sirovu snagu radnika.Da je kojim slučajem recimo naša vlada vlasnik firme,ja mislim da bih ovaj do sada bio smijenjen,sa funkcije tehničkog direktora i grcao u velikim gubicima.

 11. Умићевић је један обичан послушник и полтрон…
  То што је прешао у СНСД уз велику помпу и конференцију за штампу, а послије каже да су новинари криви, јер су око његовог преласка „дигли прашину“.
  Међутим, чињеница да је од момента узимања књижице СНСД-а кренуо жестоко „пљувати“ по Младену Иванићу са којим је био више од 10 година, говори само о томе да се ради о јако лошем човјеку и карактеру. О његовим „привредним“ успјесима не бих баш правио хвалоспјеве. Он је само један добар „шефић“, који добро слуша. Као што као „привредник“ слуша власнике, тако ће сад као „политичар“ да се увлачи Мили, јер он само то зна.
  Задња реченица у синоћњем апострофу „Што је више клевета и лажи…“, говори о каквом „увлакачу“ се ради.

  ПС. Иначе слажем се са анализом Вукановића о „небитним“ људима у савезу за промјене.

 12. Имам позитивно искуство у сарадњи с г-дином Умичевићем и искрено сам разочаран његовим поступком. Управо због тог сам био спреман и да зажмирим на оно лоше што сам од његових радница чуо о њему, али нема никаквог оправдања за прелазак у СНСД у овом моменту. Тотално је пао у мојим очима, а полиција ће добити нове цокуле од Беме, то је сигурно. Ако продаш образ за ђон, онда си ниско пао.

  Што се Вукана тиче, од свих људи који су се нудили на изборима, његови ставови су ми убједљиво најближи, баш зато што указује директно на све аномалије у друштву и залаже се за промјену система, а не власти. Није ми јасно зашто је у Савез за промјене позван један Глигорић, а не Вукановић, који је само у Требињу узео 5000 гласова. Исто тако ми није јасно гдје су други Вукани? Новинари би требали бити носиоци притиска јавности на сваку власт. Ово што Вукановић сугерише г-дину Босићу је свакако нешто што стоји. Мислим да он и покушава да тако нешто ради, само да није једноставно дисциплиновати неке локалне шерифе, који носе јако пуно гласова, чак иако постоји воља.

  Оно што мисе до краја не допада јесте омаловажавање господе Михајлице и Крсмановића, без обзира што су њихове приче потрошене и тешко се могу дићи из пепела. И ако имају само 100 гласова, треба поштовати тих 100 људи. А СДС жели да створи причу сви против Додика, па не пробирају пуно, мада то сигурно може да им штети.

 13. drazen78bl, 05.05.2014. 20:11:38

  “Шимо Ороз, између Вукана и Додика, за кога би гласао и зашто? Смислићеш нешто, сигуран сам.“

  Фронталук је примјетио да смо ја почео хвалити Вукана и да је Вукан то вратио проглашавајући једног Драшковића највећим Херцеговцем.

  А ти и још неколико њих сте овдје на Фронталу ликовали због паљења штале честитог Видака Драшковића, оца највећег послијератног херцеговачког патриоте.

  Вукан има мој глас. Људи који су у стању да контролишу сујету увијек имају моје поштовање.
  Зато ти немаш.

 14. drazen78bl, 05.05.2014. 20:27:28

  “Управо због тог сам био спреман и да зажмирим на оно лоше што сам од његових радница чуо о њему, али нема никаквог оправдања за прелазак у СНСД у овом моменту. Тотално је пао у мојим очима…“

  Нема везе што је пао. Дићи ће се Маринко(в). Не брини, раднице ти нису конкуренција. Женескиње га само трача.