Чланство у странкама: Плати што си изабран, плати ако изађеш

Пракса је била непозната док СДП није покренуо тужбе против својих бивших чланова и у првостепеном поступку, добио спорове. Све је засновано на уговорима које су кандидати потписали са странком прије изборне кампање. Да бисте као кандидат СДП-а учествовали на изборима, с партијом морате потписати уговор. Она ће финансирати вашу изборну кампању, а ви ћете, ако […]

уторак, 30 јула, 2013 / 11:09

Пракса је била непозната док СДП није покренуо тужбе против својих бивших чланова и у првостепеном поступку, добио спорове.

Све је засновано на уговорима које су кандидати потписали са странком прије изборне кампање.

Да бисте као кандидат СДП-а учествовали на изборима, с партијом морате потписати уговор. Она ће финансирати вашу изборну кампању, а ви ћете, ако будете изабрани, СДП-у плаћати 15 посто од мјесечне зараде, 10 посто од примања за рад у комисијама…

Одштета 20 хиљада марака

Ако у неком тренутку одлучите напустити партију, нећете платити само заостатке, већ и 20.000 марака одштете.

Одборник у једној скупштини општине у Сарајеву, Рамиза Табаковић Муратовић, СДП-у треба платити 33 и по хиљаде марака. Тако је у првостепеном поступку пресудио Опшински суд.

“Ја апсолутно не осјећам обавезу да СДП-у требам платити тај износ који од мене траже. С обзиром и на потписани уговор. Ја јесам потписала уговор, али тако што сам први пут имала прилику да будем на листи и нисам знала да ли и остали чланови потписују те уговоре”, каже бивша чланица СДП-а.

Поповић: 1.500 КМ за три мјесеца

Члан СДП-а Слободан Поповић каже да његова партија већ дужи низ година с изабраним кандидатима потписује уговоре. Они се разликују, у зависности од нивоа власти.

“Мислим да је сваки посланик морао у прва три мјесеца мандата да уплати 1.500 марака у буџет СДП-а. Сад говорим за посланике у Народној скупштини Републике Српске”, наводи Поповић.

У централи СДП-а тврде како иста правила вриједе за све чланове.

Комшић није потписао

Жељко Комшић, кога је управо та партија кандидовала у државно Предсједништво, није потписао уговор. Зато га СДП није ни могао тужити када је на половини мандата напустио партију.

Ако државни Парламент прихвати измјене о којима су се договорили СДП и СНСД, изборне листе убудуће ће бити затворене, а мандати ће бити у рукама странака.

Мандат припада носиоцу

Но важећи Изборни закон прописује, тврди Суад Арнаутовић, да мандат припада искључиво изабраном носиоцу мандата.

“Ако је слободан мандат, све што проистиче из тог мандата је такође слободно…Требамо знати да политичка странка није дионичко друштво. Ви не можете уговором утврђивати односе између чланства и руководства странке – ко ће добити дивиденду, ко ће материјално проћи, итд.”, оцијенио је Арнаутовић, који је члан Централне изборне комисије (ЦИК) БиХ.

На истом стајалишту, Изборна комисија је била и 2007. када је један посланик СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске одлучио странци вратити мандат. На то се, рекао је тада, обавезао изјавом да ће у случају да не одступи, странци платити одштету у износу 100.000 марака.

ЦИК је тада утврдио да такве изјаве ништа не вриједе. Но овај пут, званичан став институције је да су уговори искључиво питање странке и појединца.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *