Чланак Владимира Путинa: Русија и ДНРК: традиције пријатељства и сарадње кроз године

Уочи државне посјете Демократској Народној Републици Кореји, желио бих да са корејском и страном публиком листа Нодонг Синмун подијелим своја размишљања о изгледима за партнерства наших држава и њиховом значају у савременом свијету.

среда, јун 19, 2024 / 10:51

Односи пријатељства и добросусједства између Русије и ДНРК, засновани на принципима једнакости, међусобног поштовања и повјерења, датирају више од седам деценија и богати су славним историјским традицијама.

Наши народи пажљиво чувају сјећање на тешку заједничку борбу против јапанског милитаризма и одају почаст погинулим херојима. У августу 1945. совјетски војници, борећи се раме уз раме са корејским патриотама, победили су Квантунгску армију, ослободили Корејско полуострво од колонијалиста и отворили пут независном развоју корејском народу. Симбол војног братства два народа је споменик на брду Моранбонг, подигнут 1946. године у центру Пјонгјанга у част ослобођења Кореје од стране Црвене армије.

Совјетски Савез је први у свијету признао младу Демократску Народну Републику Кореју, успоставивши са њом дипломатске односе. А већ 17. марта 1949. године, приликом прве посјете Москви оснивача ДНРК, друга Ким Ил Сунга, потписан је Споразум о економској и културној сарадњи између СССР и ДНРК, који је поставио правне темеље за даље јачање билатералне сарадње. Наша земља је помогла нашим корејским пријатељима да изграде националну економију, успоставе здравствени систем, развију науку и образовање и обуче стручно административно и техничко особље.

У тешким временима Отаџбинског ослободилачког рата 1950–1953, Совјетски Савез је такође пружио руку помоћи народу ДНРК и подржао га у борби за независност. И касније је пружио значајну помоћ у обнављању и јачању националне економије младе корејске државе и успостављању мирног живота.

Моја прва посета Пјонгјангу 2000. године и узвратна посјета председника Државног комитета за одбрану ДНРК, друга Ким Џонг Ила, Русији следеће године; постали су нове важне прекретнице у односима наших земаља. Тада потписане билатералне декларације одредиле су главне приоритете и правце нашег креативног вишестраног партнерства у годинама које долазе.

Садашњи лидер ДНРК, друг Ким Џонг-ун, самоуверено слиједи курс који су зацртали његови претходници – истакнути државници и пријатељи руског народа, другови Ким Ил Сунг и Ким Џонг Ил. У то сам се још једном увјерио током нашег састанка, који је одржан у септембру прошле године у Русији на космодрому Восточни.

Данас, као и раније, Русија и Народна Демократска Република Кореја активно развијају вишеструко партнерство. Високо цијенимо снажну подршку ДНРК руској специјалној војној операцији у Украјини, њену солидарност са нама по кључним међународним питањима и њену спремност да брани заједничке приоритете и ставове у Уједињеним нацијама. Пјонгјанг је био и остао наш непоколебљиви истомишљеник и присталица, спреман да се одлучно одупре жељи колективног Запада да спријечи формирање мултиполарног свјетског поретка заснованог на правди, међусобном поштовању суверенитета и уважавању интереса једних и других.

Сједињене Америчке Државе се свим силама труде да свијету наметну такозвани поредак заснован на правилима, који, у суштини, није ништа друго до глобална неоколонијална диктатура заснована на двоструким стандардима. Земље које се не слажу са овим приступом и воде независну политику суочене су са све оштријим спољним притиском. Америчко руководство гледа на такву природну и легитимну жељу за независношћу и аутономијом као пријетњу својој доминацији у свијету.

САД и њихови сателити отворено изјављују да је њихов циљ да нанесу стратешки пораз Русији. Они чине све да продуже и додатно распламсају сукоб у Украјини, који су сами изазвали подржавањем и организовањем оружаног пуча у Кијеву 2014. године, а потом и рата у Донбасу. Истовремено, свих ових година они су изнова одбијали све наше покушаје да мирним путем ријешимо ситуацију. Русија је била и биће отворена за равноправан дијалог о свим најсложенијим питањима. О томе сам поново говорио недавно – током састанка са руским дипломатама у Москви.

У исто вријеме, напротив, наши противници настављају да снабдијевају неонацистички режим у Кијеву новцем, оружјем и обавјештајним подацима, дозвољавајући и заправо подстичући употребу савременог западног наоружања и опреме за удар на руску територију. И то најчешће – у очигледно мирољубиве сврхе.

Пријете да ће послати своје војне контингенте у Украјину. Истовремено, покушавају да исцрпе нашу економију све новим санкцијама и изазову пораст друштвено-политичких тензија унутар земље.

Али колико год се трудили, сви њихови покушаји да обуздају и изолују Русију су пропали. Настављамо да самоувјерено повећавамо свој економски потенцијал, развијамо индустрију, технологију, инфраструктуру, науку, образовање и културу.

Радује што су наши корејски пријатељи – упркос дугогодишњем економском притиску, провокацијама, уцјенама и војним пријетњама из Сједињених Држава – подједнако ефикасни у одбрани својих интереса. Видимо са каквом се снагом, достојанством и храброшћу народ ДНРК бори за своју слободу, суверенитет и националне традиције.

Постиже колосалне резултате, прави искорак у јачању одбрамбене и технолошке, научне, индустријске моћи земље. Истовремено, руководство земље, на челу са другом Ким Џонг-уном, више пута је изражавало жељу да се све постојеће несугласице ријеше мирним путем. Међутим, Вашингтон, одбијајући да спроведе раније постигнуте договоре, непрекидно поставља нове, све строже и очигледно неприхватљиве захтјеве.

Русија је увек подржавала и подржаваће ДНРК и херојски корејски народ у њиховом супротстављању подмуклом, опасном и агресивном непријатељу, у њиховој борби за независност, идентитет и право да изаберу сопствени пут развоја.

Спремни смо и на блиску сарадњу како бисмо међународне односе учинили демократским и стабилнијим. Да бисмо то урадили, ми ћемо развити алтернативне механизме трговине и међусобног поравнања, који нису под контролом Запада и заједнички се одупрети нелегитимним једностраним ограничењима. И истовремено – изградити архитектуру једнаке и недјељиве безбедности у Евроазији.

Наравно, развијаћемо хуманитарну сарадњу између наших земаља. Планови су интензивирање академске мобилности између руских и корејских универзитета. Додатно повећати међусобна туристичка путовања, културне, образовне, омладинске и спортске размјене. Све што "хуманизује” комуникацију између држава и народа, јача повјерење и међусобно разумевање.

Чврсто сам увјерен да ћемо заједничким напорима успјети да билатералну интеракцију подигнемо на још виши ниво, што ће допринијети развоју обострано корисне и равноправне сарадње између Русије и ДНРК, јачању нашег суверенитета, продубљивању трговинских и економских веза, развијање контаката у хуманитарној сфери и коначно побољшање благостања грађана двеју држава.

Другу Ким Џонг-уну и свим пријатељским људима ДНРК желим добро здравље – мир и велике успјехе на путу развоја.Оставите одговор