Читава Рафинерија нафте Брод вриједи само 1,6 милиона КМ!

Тржишна вриједност Рафинерије нафте Брод дотакла је дно и износи тек 1,6 милиона КМ.

понедељак, 13 новембра, 2017 / 22:37

Акција овог предузећа на Бањалучкој берзи данас вриједи само 0,0062 КМ, а разлог томе су, према процјени инвеститора и малих акционара, изузетно лоши пословни резултати и акумулирани губитак од око 600 милиона КМ, сазнаје портал Капитал.

Да је ситуација изузетно лоша кажу и акционари Рафинерије, која послује у саставу руске „Оптима групе“. У допису огорчено наводе да цијела Рафинерија тренутно вриједи као трећина обичне бензинске станице.

У електронској пошти коју су акционари упутили управи „Оптиме“, а у које је Капитал имао увид, још од 20. септембра упозоравају на изузетно ниске цијене акција и питају на који начин ће бити обештећени.

„На који начин мислите обештетити мале акционаре Рафинерије Брод који су акције Рафинерије плаћали и више од двије КМ, а сада су срамотних 0,011 КМ? Молимо за хитан одговор“, стоји у допису тог дана.

Пет дана касније услиједио је и нови допис у којем упозоравају да „цијела Рафинерија Брод вриједи 2,9 милиона КМ, што је вриједност градње једне бензинске пумпе“.

„Инвеститори приликом гледања на такве параметре бјеже и не инвестирају у такве земље сматрајући да иза тога стоји високи криминал“, напоменули су тада акционари.

Одговоре нису добили, као ни редакција Капитала која је затражила коментар управе на драстичан пад цијене акција и одговор на питањ да ли је пословање Рафинерије доведено у питање.

Дудуковић: Тешко да ће у Рафинерији ускоро бити боље

Иако се, како кажу економисти, не може говорити о потпуној пропасти нафтне индустрије РС, истичу да је готово немогуће очекивати да ситуација у Рафинерији буде боља.

„Вриједност акција повезана је са успјехом предузећа. Ситуација у Рафинерији Брод је већ дуже релативно тешка. Њене обавезе по основу неизмирених пореза и доприноса су велике и поставља се питање какве су им обавезе према добављачима. Шта ће се десити – тешко је предвидјети. У неком краћем периоду не може се очекивати значајан раст. Ако и буде раста цијена акција, то ће бити симболично“, оцјењује за ЦАПИТАЛ члан Удружења економиста „СВОТ“ Предраг Дудуковић и упозорава да би овим требало да се позабави и Влада РС, с обзиром да је ријеч о стратешком питању.

Директор брокерско-дилерског друштва „Адвантис Брокер“ Бранко Кецман истиче да је тржина вриједност акција сасвим јасно упозорење.

„Тржиште је најбољи процјенитељ. Да вриједи више, било би више куповних налога и цијена акција Рафинерије била би већа. Цијена акције је заправо валоризација система управљања у фирми и квалитета визије менаџмента, а ова данашња слика нам је све рекла. Био бих срећан када бисмо у скорије вријеме имали бољу берзанску слику Рафинерије, али нисам оптимиста“, наводи Кецман.

Тегелтија поништио рјешење Пореске управе РС

Министарство финансија РС дјелимично је поништило рјешења Пореске управе РС по контролама у Оптима групи, Рафинерији уља Модрича и „Нестро петролу“, док рјешење по жалби Рафинерије нафте Брод још није стигло порезницима.

Сликовни резултат за зоран тегелтија„Министарство финансија РС дјелимично је поништило рјешења Пореске управе РС и вратило на поновни поступак. Рјешење за Рафинерију уља Модрича дјелимично је поништено у дијелу обрачуна пореза на лична примања, рјешење за Оптима групу је дјелимично поништено у дијелу обрачуна доприноса за ПИО по основу уговора о дјелу, а рјешење за Нестро петрол је поништено у дијелу који се односи на непризнавање трошкова пословања“, наводи се у писаном одговору за ЦАПИТАЛ који је потписала директорица ПУ РС Зора Видовић, не наводећи о коликим износима је ријеч.

Акумулирани губитак 598,4 милиона КМ

Рафинерија нафте Брод ове године наставила је да гомила губитке, а само у првих шест мјесеци ове године остварила је минус од 7,5 милиона марака, након чега је акумулирани губитак предузећа достигао 598,4 милиона КМ.

Укупни приходи Рафинерије у првих шест мјесеци ове године износили су 61,8 милиона КМ, док су расходи били 69,1 милиона КМ, подаци су из полугодишњег финансијског извјештаја Рафинерије нафте Брод.

У односу на исти прошлогодишњи период Рафинерија је значајно повећала приходе и смањила расходе, али, ипак, недовољно да би остварила позитиван резултат.

Укупне обавезе Рафинерије на крају првог полугодишта износиле су 681,2 милиона КМ и незнатно су повећане у односу на исти прошлогодишњи период. Од укупног износа обавеза на дугорочне се односи 568,6 милиона КМ, од чега чак 544,9 милиона КМ чине обавезе према повезаним лицима.

Краткорочне обавезе предузећа на крају првог полугодишта износиле су 112,6 милиона КМ.

Рафинерија је у овој години наставила да смањује број радника па је тако са 1.002 радника из првог полугодишта 2016. године овај број сведен на 978.Коментариши