Чисто новчано: Зашто Српска нема ни једну творницу наоружања?

Тито је тако распоредио фабрике оружја по БиХ, да је само она у Вогошћи у рату била на српској територији. Данас није. Зато тринаест компанија које послују у оквиру намјенске индустрије Федерације БиХ остварило је у прва три мјесеца ове године промет у износу од 64.213.575 марака.

четвртак, јун 21, 2018 / 23:31

Према документацији која је у посједу Дневног Аваза, највише војне опреме и наоружања у првом кварталу произвео је и прометовао „Игман“ из Коњица у вриједности 24.990.719 КМ.

Затим слиједе „Унис Гинекс“ из Горажда са 11.132.965 КМ, док су у топ пет још и вогошћански „Претис“ са 9.431.627 КМ, БНТ Нови Травник са 6.672.502 КМ, те „Побједа технолоџи“ са остварених 4.441.428 КМ.

Бугојански „Бинас“ прометовао је у прва три мјесеца 2.181.101 милион КМ, „Витезит“ 468.167 КМ, „Зрак“ 668.360 КМ, а ТРЗ Хаџићи 118.564 КМ.

Компаније „Игман“, „Унис Гинекс“, „Претис“, БНТ, „Бинас“, „Витезит“, Технички завод Хаџићи и „Зрак“ су у државном већинском власништву, наводи „Аваз“.

Од приватних компанија које послују у оквиру намјенске индустрије, осим „Побједе технолоџи“ запажен резултат остварила је и „Побједа Рудет“ из Горажда са прометом од 3.612.612 КМ.

Гораждански „Ај-си-јунити“ прометовао је 450.607 КМ, а „Котекс“ из Тешња 9.243 КМ.

Када је ријеч о планираној производњи за 2018. годину, она износи 297.552.368 КМ.

Највише се очекује од „Игмана“ – 128.174.605 КМ, а затим од „Унис Гинекс“ 47 милиона КМ, али и до „Претиса“ – 40 милиона КМ.4 КОМЕНТАРА

 1. “Da Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH ne zna za detalje ugovora banjalučke firme i srbijanskog ministarstva, potvrdio nam je resorni ministar Mirko Šarović. Pojašnjava da ne znaju ni za količinu ni vrstu oružja koji će biti prebačeni na remont u našu zemlju.

  – Da bi neko uvezao bilo koji komad oružja ili opreme vojne namjene, mora da dobije dozvolu Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, a ista procedura je i kada je u pitanju izvoz, tako da što se ovakvih radnji tiče, teško da bilo ko može da manipuliše. Za sada, još niko nije tražio nikakvu dozvolu od Ministarstva, a onoga trenutka kada se krene u realizaciju tog sporazuma, prvo što će stranke u postupku trebati uraditi jeste da zatraže dozvolu od nas, kazao je za Oslobođenje Šarović.“

  Када је прије два до три мјесеца Бакир Изетбеговић поручио да ће намјенска индустрија у ФБиХ производити оружје и за “не дај боже“, сви су се огласили и осудили ту изјаву осим СДС-а. И поред прозивки да то ипак ураде, ниједан дужносник СДС-а није рекао ни ријеч осуде на те пријетеће изјаве Изетбеговића.

  Међутим, послије Вулинове посјете дужносник СДС-а је први који се огласио.

 2. Ономад кад су српско-хрватско-бошњачки тројац чинили Шаровић, Тихић и Човић, Лагумџија је, на питање како ће склонити Тихића са тог мјеста, рекао да ће и за њега смислити неку птицу, алудирајући да су Шаровићу смисли орла, а Човићу сокола.

  Сви су заборавили да је Шаровић био у фржуну првенствено због намјенске индустрије и везе “Орла“ са фирмама из Србије које су извозиле оружје и трансферисале технологију у Ирак.
  http://www.yugoimport.com

  Послије изласка из затвора Шаровић је други човјек.
  Да ли је нечим уцијењен?
  Да ли је можда имао и под присилом предао податке федералној намјенској индустрији о некој технологији у производњи оружја коју је добио од Југоимпорта?

  Оно што је видљиво из авиона је то да ће се Бакир вођен својом “да је Општина Центар важнија од десет других“, у тренуцима искрености сигурно рећи да му је “министар Шаровић важнији од 10 других“.
  Ко зна шта ту има?

  Још једном понављам, на функцијама не смију бити уцијењени људи, а Шаровићеви поступци упућују на велику вјероцватноћу да је он у таквом положају.

 3. Tako jadan i bolesno konstruisan naslov dostojan dna koje je dotakla FBiH kada je neki njihov ministar ili premijer rekao kako su zajedničke pare kada je privatizovan telekom,brod i modriča.
  Danas od tih para Srpska nema ništa a FBiH je Amerika za Srpsku koja je na nivou Konga.
  Kongo ili Srpska ima samo rude i sirovine koje politika krčmi putem transfernih cijena i koncesija.
  Šta će Srpskoj namjenska,sve je upropašteno do kraja.

 4. A pisac u prvoj recenici objasnio zasto nema nijedne:

  Тито је тако распоредио фабрике оружја по БиХ, да је само она у Вогошћи у рату била на српској територији.

  Koja imbecilnost.

  Ali kad se bolje razmisli,ima smisla teorija da je Tito bio obrezan samo je to krio.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *