Ћиро креће према Каменграду

ВИШЕГРАД – Туристичка сезона на Мокрој Гори званично ће почети у суботу, 16. априла, промотивном вожњом путника старом композицијом коју ће вући локомотива парњача, потврдила је данас потпарол Музејско-туристичке пруге "Шарганска осмица" Александра Стаменић. Она је најавила да ће и ове, као и ранијих година, за ту прилику бити организована мала свечаност на жељезничкој станици […]

четвртак, 14 априла, 2011 / 21:34

ВИШЕГРАД – Туристичка сезона на Мокрој Гори званично ће почети у суботу, 16. априла, промотивном вожњом путника старом композицијом коју ће вући локомотива парњача, потврдила је данас потпарол Музејско-туристичке пруге "Шарганска осмица" Александра Стаменић.

Она је најавила да ће и ове, као и ранијих година, за ту прилику бити организована мала свечаност на жељезничкој станици на Мокрој Гори.

"На свечаности ће бити `потпаљена` и мала локомотива `Елза`, која је атракција за туристе јер је направљена 1913. године и служила је за превоз у Фабрици шећера у Зрењанину", додала је Стаменићева.

Она је напоменула да су Жељезнице Србије у овој години почеле да реконструишу и дио ускотрачне пруге од станице Шарган Витаси до Кремана, дужине пет километара.

Начелник општине Вишеград Томислав Поповић каже да су у току припреме за добијање употребне дозволе за дио реконструисане трасе обновљене пруге од Добруна до Вишеграда, та да се очекује да до краја априла крене редован саобраћај на прузи Кремна – Шарганска осмица – Мокра Гора – Вардиште – Добрун – Вишеград.

На "Шарганској осмици" и дијелу пруге до Добруна, прошле године превезено је 70.000 туриста.

На Мокрој Гори била је пауза у зимској туристичкој сезони, од новембра прошле године.