Ципрас: Једини начин – смањење дуга за 30 одсто и грејс период од 20 година

Грчки премијер Алексис Ципрас изјавио је данас да једини начин да се грчки дуг одржи јесте да се смањи за 30 одсто, а уведе 20 година грејс периода. Ципрас је у телевизијском обраћању нацији посљедњег дана кампање уочи референдума поново позвао гласаче да одбаце "уцјене" о условима кредитора за помоћ Грчкој. Ципрас је рекао да […]

петак, јул 3, 2015 / 16:02

Грчки премијер Алексис Ципрас изјавио је данас да једини начин да се грчки дуг одржи јесте да се смањи за 30 одсто, а уведе 20 година грејс периода.

Ципрас је у телевизијском обраћању нацији посљедњег дана кампање уочи референдума поново позвао гласаче да одбаце "уцјене" о условима кредитора за помоћ Грчкој.

Ципрас је рекао да анализа Међународног монетарног фонда /ММФ/ у којој се наводи да грчки дуг није одржив, оправдава став Владе да одбаци понуђени пакет помоћи повјерилаца.

"Јуче се догодило нешто веома важно у политичком смислу. ММФ је објавио извјештај о грчкој економији који представља велико ослобођење за грчку Владу јер потврђује очигледно, а то је да грчки дуг није одржив", рекао је Ципрас.

У извјештају ММФ-а наводи се да је Грчкој потребно додатних 50 милијарди евра у идуће три године да би стабилизовала финансијску ситуацију.

ММФ је, такође, оцијенио да раст грчке економије у овој години неће износити 2,5 већ – нула одсто.

ММФ даље препоручује за Грчку "даље дужничке олакшице" у виду продужења рока отплате кредита и смањења каматних стопа.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *